Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlyckliga britter hemma från Iran

Annons

Ord står mot ord om vad som ligger bakom den överraskande frigivningen av 15 brittiska militärer som suttit fångna i Iran. De 15 var överlyckliga vid sin återkomst till London.

De åtta sjömännen och sju marinkårssoldaterna applåderade när de klev ut ur planet som på torsdagsförmiddagen tog dem från Teheran till London. De transporterades omgående vidare till en militärbas, för att träffa sina familjer och debriefing. De uppgavs vara vid god hälsa.

Före avfärden från Teheran visade Irans statstelevision hur de fängslade britterna fick presenter och flera av dem bad än en gång det iranska folket om ursäkt för deras "uppenbara intrång på iranskt vatten".

Frigivningen av de 15 britterna, som hållits fångna sedan den 23 mars då de greps på omtvistat farvatten, kom oväntat. Iran ställde som villkor en offentlig ursäkt, vilket Storbritannien vägrade. Konflikten trappades därefter gradvis upp.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad beskrev de gripnas plötsliga frigivning som "en gåva" till det brittiska folket. En rådgivare till Irans högste ledare, Ali Khamenei, sade dock på torsdagen att landet "uppnått sina mål" och att premiärminister Tony Blair skickat ett brev där han bad om ursäkt för det påstådda intrånget. Det förnekades av Blair, som höll ett tal i anslutning till att flygplanet med sjömännen landade. Enligt honom frigavs de "utan någon överenskommelse, utan förhandlingar, utan någon sidoöverenskommelse av något som helst slag".

Enligt obekräftade uppgifter har emellertid såväl Syrien som Qatar spelat en viktig medlingsroll i lösningen av konflikten.

De 15 greps i två båtar i ett område som såväl Iran som Irak gör anspråk på. Enligt brittisk militär var de ute på ett rutinartat patrulluppdrag, på jakt efter smugglare.

Det högprofilerade grälet har spätt på världens oljepriser. Nyheten om frisläppandet fick oljepriserna att backa i onsdags, men framåt torsdagseftermiddagen steg priset igen och låg i New York på 64:50 dollar fatet.

TT

Mer läsning

Annons