Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlever det nya Sverige?

Annons

Jag är 79 år, jobbade i skog och lantbruk som 16-åring, sedan i byggsvängen. Det var aldrig tal om bidrag och sjukkassa.

Vi fick endast sexårig folkskola från skattemedel. Sedan fick vi sköta oss själva, kanske med stöd av vänner och släkt ibland. Det kändes nog lite skamligt att hamna i en annan sits.

Med den bakgrunden ber jag ledarskribenter och samhällsvetare förklara varför detta leverne i dag kallas för borgerlig moderat politik? Jag upplevde inte samhället som varken höger eller vänster, utan ett framstegsvänligt industriland.

Det var helt naturligt med Gustaf Möllers krav på social rättvisa och barnrikehus. Samt med nationell samling under kriget. Vad hände efter kriget? Högkonjunktur och teknisk utveckling under många årtionden.

Vad jag vill ha en förklaring på är följande: Varför har det blivit så stora krav på samhället i dag av alla medborgare?

Nya ord har myntats: Utbrändhet, arbetsskada, förtidspension, främlingsfientlighet, fri EU-marknad i strid mot vår arbetsmarknad, med mera med mera.

När skattemedlen inte räcker till, så skriker vi högt över dålig sjukvård och myndigheter som inte begriper att vi behöver pengar till utgifterna. Man söker nya skällsord, som vi urmänniskor inte förstår.

Ungarna blir skoltrötta och lägger av. Allmän, disciplinerad skolplikt borde vara det första samhället satsar på, och lär ut hur viktigt det är att lära sig arbeta och skapa resurser i samhället.

Finns tillräcklig journalistisk granskning - utan rädsla för att förlora kommersiellt?

Men jag är orolig för att det som var naturligt för mig börjar klassas i höger- och vänsterpolitik. Man skiter totalt i en saklig information för allas vårt bästa. Utan en skola som även lär ut samhällsutveckling står vi oss nog kort!

Ja, frågorna är många hos en gammal man som även upplevt ett annat Sverige. Men eftersom frågorna gäller framtiden så lär väl svar dröja. Men jag hoppas att det finns några fler som grunnar hemma på kammaren? Och låter ledarsidan jobba vidare i mån av intresse.

BERTIL NYHEM

Mer läsning

Annons