Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlevare i Furudal

Annons

Tidigare i år beslutade klass 6 i Furudal att anmäla sig till Civilförsvarsförbundets tävling och utbildningssatsning i säkerhet och överlevnad. I vinstpotten låg en tredagars lägerskola för 35 personer, eller en temadag för klassen med en äkta överlevnadsexpert.

- Det har varit jättekul för barnen att delta och att sedan erövra en andra plats, säger Madeleine.

Under torsdagen fick barnen besök av Jannike Wåhlberg, förbundets verksamhetsledare i Dalarna och Gävleborg. I klassrummet fick eleverna ta emot tårtor, varsin överlevnadsdosa med utrustning och ett inramat diplom.

- Tanken från vår sida är att sprida kunskaper om säkerhet - i hemmet och utomhus. Vi vill förmedla kunskaper om hur vi kan klara oss i utsatta lägen. Det är det vi finns till för, säger Jannike Wåhlberg.

Furudalsklassens prisade bidrag visade i text och illustrationer hur man bäst klarar av ett strömavbrott. Civilförsvarets jury i Stockholm valde bidraget till det näst bästa i landet. Etta bland alla mellanstadieklasser i landet var Kopperskolan i Stenungsund. Trea var Stenbergaskolan vid Ljusne i Hälsingland.

- Tävlingen är mycket populär i hela landet. Det gäller att lösa olika överlevnadsproblem. Vårt område gör bra ifrån sig. För fyra år sedan vann sexorna vid Britsarvsskolan i Falun hela tävlingen, säger Wåhlberg.

Efter prisutdelningscermonin fick klassen en heldag i skogen med civilförsvarsförbundets överlevnadsinstruktörer. Temadagen inleddes med en kilometerlång skogspromenad. Vid Tillhedstjärn väntade tips om överlevnad i vildmarken. Och tårta.

KÄLLA: NATIONALENCYKLOPEDIN MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons