Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överläkare slog patient

Annons

Bo Erneryd, avdelningsdirektör på ansvarsnämnden, uppger att han aldrig hört att en läkare fått sin legitimation indragen för misshandel av en patient.

Det var våren 1999 som överläkaren skulle ta ett blodprov på en 27-årig kvinnlig patient. Kvinnan, som led av sviter från en kraftig hjärnskakning och hade häftiga humörsvängningar, satte sig till motvärn när överläkaren påbörjade provtagningen.

Närvarande vid undersökningen var kvinnans syster samt en undersköterska. Båda vittnena uppgav samstämmigt att överläkaren slagit patienten både i huvudet och mot kroppen.

Av Socialstyrelsens utredning framgår dessutom att ytterligare tre anmälningar inkommit till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd angående brister i överläkarens tjänsteutövning.

En patient klagade 1997 över att inte blivit korrekt behandlad av överläkaren. Överläkaren försökte då förmå patienten att ta tillbaka sina klagomål till förtroendenämnden. För de två händelserna gav ansvarsnämnden överläkaren en varning.

Utöver misshandeln mot den 27-åriga kvinnan under våren 1999 blev ytterligare en patient, kränkt och förnedrad av överläkaren. I samband med en undersökning skrek överläkaren i personalens närvaro okvädingsord till patienten och uppmanade patienten att försvinna från lasarettet.

I sin bedömning anser Socialstyrelsen på grundval de fyra incidenterna att överläkaren trots lång erfarenhet är omdömeslös och brister i personlig kontroll.

"Hans förfarande har undergrävt den tillit allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad yrkesutövare".

Mot bakgrund av det som hänt och särskilt det faktum att överläkaren dömts till misshandel av en patient, bedömer socialstyrelsen att läkaren är "uppenbart olämplig" att utöva yrket.

Enligt ansvarsnämndens avdelningsdirektör Bo Erneryd förekommer det årligen cirka tio-talet fall med indragna läkarlegitimationer.

- Men det är en förhållandevis låg siffra med tanke på att det finns 27 000 legitimerade läkare i landet. Nästan uteslutande är det på grund av sjukdomsskäl som legitimationerna återkallas.

Att en läkare förlorar sin legitimation för misshandel av en patient har jag aldrig hört talas om, säger Bo Erneryd.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons