Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överkört fullmäktige sade ja till stängning

Annons

Så sent som i slutet av oktober fattade landstingsfullmäktige beslut om att avdelning 54 inte skulle avvecklas innan den nya verksamheten var på plats. Den nya verksamheten är slutenvård för patienter med så kallad dubbeldiagnos, patienter som både lider av psykisk sjukdom och har drogproblem.

Detta var en politisk kompromiss.

Någon politisk majoritet fanns nämligen inte för verksamhetens förslag: Att lägga ned avdelning 54 och föra över resurserna till den psykiatriska öppenvården. Och därmed helt tappa den psykiatriska slutenvården i Mora.

Ganska snart stod det klart att kompromissen i princip var omöjlig att följa. Verksamheten konstaterade att det var omöjligt att ena dagen stänga en verksamhet för att nästa dag öppna en ny.

Den gamla verksamheten fungerade inte bra längre. Den nya var inte mogen att dra i gång.

Dags för kompromiss nummer två. Psykiatriledningen ville stänga avdelning 54 redan den 1 mars. Den politiska ledningen gick med på stängning den 1 april. Trots att detta innebar att fullmäktige först i efterhand skulle få möjlighet att godkänna uppgörelsen.

- Då hade vi i alla fall haft möjlighet att politiskt förankra detta. Både genom beslut i verksamhetsutskottet och landstingsstyrelsen, säger t f landstingsråd Ingalill Persson (s).

Lars Olsson (kd) och Christina Bröms var kritiska till hanteringen.

- Vi i landstingets högsta politiska organ, är överkörda, sade Bröms.

Owe Ahlinder (c) varnade för att det nog inte är slut med kompromisser än:

- Tiden verkar vara väldigt kort för att bygga upp den nya verksamheten till den 1 oktober. Jag är nästan övertygad om att det kommer att krävas en tredje kompromiss.

Landstingsrådet Alf Johansson (s) menade att den andra kompromissen var nödvändig:

- Ni kan vara upprörda och arga. Men med den här kompromissen försöker vi göra något bra av den uppkomna situationen. Jag tror nämligen att det här kommer att bli bra. Mora får slutenvårdsplatser inom psykiatrin och länet får en förstärkning på det område som gäller dubbeldiagnoser, samtidigt som vi kan förstärka våra insatser inom öppenvården. Uppgörelsen med verksamheten är att den nya avdelningen ska öppna senast den 1 oktober.

- Efter samtal jag haft med Anders Milton, regeringens psykiatriutredare, gör jag bedömningen att vi har mycket goda möjligheter att få statliga pengar för satsningen på slutenvård för dubbeldiagnoser, säger Johansson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons