Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar dråpdom

Annons

Kammaråklagare Catharina Wikner har överklagat domen mot den 26-årige student som dömdes till sju års fängelse för dråp på en 41-årig man.

Hon anser att han ska dömas för mord till livstids fängelse.

Det finns flera saker som pekar mot att tingsrätten gjort en felaktig bedömning, enligt Wikner.

Utredningen visar att 26-åringen och 41-åringen hade en trevlig kväll tillsammans på krogen.

De kom vid klockan 00.45 till 26-åringens lägenhet. Där påstår 26-åringen att han tvingades till sexuella handlingar och att han blev utsatt för ett våldtäktsförsök.

Det finns inget förutom 26-åringens egna ord som talar för det, menar Wikner. Snarare pekar den tekniska bevisningen på motsatsen.

Det fanns blod i sängen, vilket tyder på att 41-åringen tillfogades skador där. 26-åringen har inte kunnat förklara detta.

Två kondomer med 26-åringens DNA har påträffats. Tingsrätten har bedömt det som att de båda haft frivilligt sexuellt umgänge - en åsikt som Wikner delar. Däremot delar hon inte antagandet att det inte kan uteslutas att 26-åringen i något läge inte velat ha sex och att 41-åringen då försökt tvinga sig på honom. Det finns inget stöd för detta antagande, menar Wikner.

Det finns inga egentliga tecken på strid i lägenheten.

Ingen har hört 41-åringen skrika. Däremot hörde grannar 26-åringens skrik efter fullbordat faktum.

Att 26-åringen lider av en psykisk störning, även om den inte är allvarlig, är fastslaget. Att det ska påverka brottsrubricering och straff håller inte Wikner med om.

Den rättspsykiatriska utredningen har inte visat att han haft en starkt nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande. Dessutom har han frivilligt berusat sig, trots att han vet hur han reagerar på alkohol. Därför ska det inte räknas som en förmildrande omständighet, enligt Wikner.

26-åringen var missnöjd med den rättspsykiatriska utredningen och ville att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle ta upp den för granskning. Men det har hovrätten alltså sagt nej till.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons