Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överkänslighet mot el utreds inte

Annons

Elöverkänslighet är ett problem som uppmärksammas allt mer. I Borlänge finns krav på en lokal utredning. Men politikerna säger nej.

Kommunfullmäktige sa i torsdags kväll nej till att kartlägga problemen med elöverkänslighet. Kravet om en utredning kom från miljöpartiet.

-Det är risk att de elöverkänsliga bara är toppen av ett isberg. Det finns en rad oroande uppgifter, trots att statens strålskyddsinstitut hävdar motsatsen, säger Nils Gossas, miljöpartiet.

Han menar att ingen i dag vet vilka effekter den ökade strålningen från mobilmaster får.

- Varken strålskyddsinstitutet eller Ericsson kan säga att den är ofarlig. Det kan visa sig att vi alla påverkas på ett sätt som visar sig längre fram.

Men övriga partier i Borlänge menar att det inte är någon idé att lokalt tillsätta en utredning, då forskningen ännu inte har någon tydlig rekommendation till kommunerna om hur de ska hantera sakfrågan.

I dag finns bara ett fåtal personer i Borlänge som kommunen vet är elöverkänsliga. Kommunen är relativt liten till ytan och det finns i princip inga strålningsfria områden.

Kommunfullmäktige anser att det är tillräckligt att miljönämnden, socialnämnden och byggnadsnämnden bevakar problemen, och någon utredning blir det inte. Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Lärcentrum ska nu även nå de som arbetar

u Lärcentrum i Borlänge utvecklas.

Målet är att även nå anställda som har arbete.

-Man ska inte vänta tills folk blir arbetslösa. Man måste in redan när de har anställning, säger Pia-Lena Andersson.

Tanken är att driva projektet under i första hand ett och ett halvt år. Lärcentrum utvecklas och får en ny roll - att mäkla utbildningar till företag.

-De flesta kommuner har det redan i dag, Borlänge ligger lite sent, säger Pia-Lena Andersson (s) ordförande i nämnden för arbetsmarknad och vuxnas lärande.

EU har beviljat pengar och det som återstår är den kommunala finansieringen. Ett beslut om denna väntas i veckan. Två personer anställs. En projektledare och en utbildningsledare.

-Man kan samordna behoven hos företagen. Flera kan gå ihop och vi anlitar hela utbudet på marknaden. Den som är mest lämpad får jobben.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons