Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergrepp mot civila i Papua

Annons

Indonesiska militär och polis fortsätter att mörda, tortera och våldta civila i syfte att krossa separatismen i Papua, hävdar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport.

Papua utgörs av två indonesiska provinser i västra delen av ön Nya Guinea. Östra halvan av ön utgörs av nationen Papua Nya Guinea. I över 30 år har en självständighetsrörelse arbetat för att bryta loss Papua från Indonesiens styre och rebellrörelsen Organisationen för ett fritt Papua har fört ett lågintensivt gerillakrig.

I HRW:s rapport på torsdagen sägs att många övergrepp har begåtts när polisen gjort räder mot samhällen där man misstänker att separatister håller sig gömda, eller när protester har slagits ner med våld.

Indonesiens nationelle polistalesman tillbakavisar uppgifterna:

Han tillägger att den som bryter mot mänskliga rättigheter kommer att ställas inför rätta. Ingen inom polisen är immun mot åtal, försäkrar han.

I rapporten skriver HRW att många civila rapporterades saknade eller döda under 2005. Tiotusentals människor blev hemlösa sedan paramilitära styrkor bränt ner hus i minst 13 byar i jakten på separatister. Kvinnor och barn i läger för hemlösa nära militärposteringar är särskilt sårbara för sexuella övergrepp. En kvinna berättar att hon och en grupp andra hemlösa kvinnor våldtogs under vapenhot nära ett läger.

Jakarta tog över Papua från det nederländska kolonialstyret 1963. Överhögheten formaliserades efter en folkomröstning som allmänt betraktades som politisk teater.

TT

Mer läsning

Annons