Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergrepp - i riksdagen

Annons

I går fortsatte rättegången vid Falu tingsrätt mot tre män som sitter häktade som misstänkta för grovt sexuellt utnyttjande av den 15-åriga flickan. En av männen, en 23-åring från Uppsala, är dessutom misstänkt för våldtäkt på den 15-åriga flicka som blev vittne till när de tre männen på olika sätt turades om att utnyttja hennes kamrat som var helt utslagen av droger. I går berättade kamraten bakom stängda dörrar om händelsen.

Den drogade flickans misstag var att hon själv stoppat i sig tabletterna. Därmed får hon enligt lagen, som stiftats av rikdagens ledamöter, skylla sig själv.

Nu reagerar kvinnor över hela landet över händelsen i Krylbo.

Maxstraffet för grovt sexuellt utnyttjande och våldtäkt är det samma. Sex års fängelse.

Men straffskalan för grovt sexuellt utnyttjande börjar vid sex månader.

- Domarna borde utnyttja straffskalan så att de oftare använder sig av maxstraffet, säger moderate riksdagsledamoten och chefsåklagaren Christel Anderberg i Säter.

I tisdagens tidning reagerade tre centerkvinnor som skrivit en debattartikel.

En av författarna var Gun Drugge i Hedemora. Hon står på andra plats till riksdagen.

- Kommer jag in i riksdagen ska jag driva ett antal kvinnofrågor, bland annat om kvinnomisshandel och våldtäkter.

Det var natten till den 23 juli som tre män gav sig på den drogade flickan i en lägenhet på Stationsgatan i Krylbo. Männen hade träffat de båda flickorna i Sala och erbjudit dem skjuts till Krylbo.

Den tablettdrogade flickan var nästan livlös när 23-åringen från Uppsala, hans 31-årige släkting från Krylbo och en 26-årig man som bor i en by utanför Avesta tillsammans hade sex med 15-åringen medan hennes kamrat tvingades se på.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons