Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergångsregler - frågan som splittrar riksdagen

Annons

Det är en högst uppmärksammad och oviss omröstning som ska genomföras i riksdagen i morgon. Frågan om Sverige behöver övergångsregler för de nya länderna splittrar både partier och dalabänken i riksdagen.

Vänsterpartiet säger nej till övergångsregler. Men det gör inte Anders Wiklund:

- Som det ser ut i dag kommer jag att rösta för regeringens förslag till övergångsregler. Och jag blir nog inte den enda från mitt parti, säger Anders Wiklund till tidningen.

Wiklund tycker att debatten om övergångsreger varit överdriven.

- Tyvärr har det varit ett starkt inslag av övertoner i debatten. Alla som har velat ha övergångsregler har utmålats som främlingsfientliga och för att fiska i grumligt vatten. Jag menar att utan övergångsregler riskerar man att skapa grund för främlingsfientliga krafter.

Anders Wiklund förklarar:

- Vår regering har vaknat väldigt sent i den här frågan. Övergångsregler löser inga problem, men ger oss en tidsfrist för att säkerställa att vi får en fungerande arbetsmarknad. Det vore förödande om vi fick en situation på arbetsmarknaden med exempelvis lönedumpning. Då drabbas alla arbetstagare, och en grund skapas för främlingsfientliga krafter.

Diskussionen om social turism tycker Anders Wiklund inte om.

- En av de värsta stolligheter jag har hört, och en bidragande orsak till den debatt vi har i dag.

Folkpartiet vill ha en särskild övergångsbestämmelse under 2004.

- Jag hör till den minoritet i partigruppen som inte ville ha några övergångsregler alls. Vi ska ha ett gruppmöte i morgon kväll (läs i dag) , och efter det ska jag överväga hur jag ska rösta. Men min grundinställning är helt klar: Jag tycker det är dumt med övergångsregler, säger Lennart Fremling.

Fremling tror inte på de farhågor som målats upp om social turism och lönedumpning:

- Nej, jag tror inte det blir någon stor sak. Jag tror att de allra flesta företag inte vill trassla med reglerna av rädsla för negativ publicitet. Det finns också metoder för att komma till rätta med problem om det skulle uppstå sådana.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons