Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överfullt på Moraflyg

Annons

Sedan årsskiftet har flygbolaget Skyways börjat trafikera Mora-linjen med flygplanet Dornier. Därtill har en samordning skett med flygplatsen i Sveg. Mora är alltså en mellanlandningsbas.

Förutom att Skyways börjat trafikera med ett mindre flygplan och att flygstolar upptas av passagerare från Härjedalen har även en daglig dubbeltur dragits in.

Det här har bidragit till att det finns många fler människor som vill flyga än vad man har möjlighet att ta emot på linjen. Vilket kan tyckas smått ironiskt då försämringarna gjordes av Skyways därför att bolaget ansåg att underlaget var för dåligt.

Stationschefen Sven Eriksson i Mora läser upp bokningsläget för turerna den här veckan.

Tisdagens tre turer till Arlanda visar att två är fullbokade. Av tisdagens tre turer från Arlanda är två fulla.

Onsdagens tre turer till Arlanda visar att en är fullbokad och samtliga returer från Arlanda är fyllda.

Torsdagen uppvisar samma situation. Alla turer från Arlanda är fullbokade och en av turerna till Arlanda är fylld. Av fredagsavgångarna är hittills en av avgångarna från Mora fullbokad.

- Det är naturligtvis en olycklig situation att tvingas säga nej till kunder som vill anlita flyget. Speciellt när orsaken är den att operatören satt in ett mindre flygplan som inte svarar upp till efterfrågan och behovet, säger Sven Eriksson.

Han tillägger att det finns en väntelista med upp till sju personer på någon av veckans avgångar.

Dorniern som trafikerar linjen erbjuder bara 14-15 stolar för att flygplanet ska kunna ta all last och bagage.

I förra veckan gjorde Mora tillsammans med Borlänge en uppvaktning hos Skyways med önskemål om att öka turtätheten i Borlänge och binda ihop vissa avgångar med Mora.

Tidningen frågar Janne Bergling, marknadsansvrig vid Skyways, om uppvaktningen från daladelegationen kommer att ge något resultat ?

- Allt har ett pris och det koncept Mora-Borlänge presenterat kan kräva två nya besättningar och då har vi en kostnad på runt 3 miljoner kronor som måste täckas in, säger Bergling som förefaller vara överraskad över uppgiften om fullbokade avgångar från Mora.

- Jag måste kontrollera om det stämmer och i så fall får vi se vad vi kan göra för att tillgodose efterfrågan, hälsar han.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons