Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överfullt på förskolan

Annons

- Grupperna får inte bli större än så här, jag önskar att vi kunde lätta på trycket och få ner antalet till 18-19, säger Sture Östberg, Runns skoldistriktschef.

I Runns skoldistrikt är det kö för att få förskoleplats. Det finns nio förskolor, de flesta har två avdelningar förutom Vallen, Tallkotten och Lunden som har fler:

- Vi har packat in 42 barn på varje förskola. Det har blivit fler barn i förskolan efter de senaste årens reformer, säger han.

Under en tvåårsperiod har förskolan starkt påverkats av tre reformer: maxtaxa, barn till föräld-ralediga och arbetslösa har fått rätt till förskoleplats och vid årsskiftet allmän förskola för fyra- och femåringar.

Till det kommer att Skolverket ställer krav på kommunerna att de ska erbjuda barnomsorgsplats inom fyra månader så nära barnets hem som möjligt.

I Runns skoldistrikt har man tvingats till nödåtgärder för att klara uppdraget. Tillsammans med skoldistrikt Berget har de öppnat en förskola som legat i malpåse på Mormorsgatan inne i centrala Falun. Barn från både Hosjö och Vika har erbjudits plats där:

- Vi klarar inte närhetsprincipen i dag. Det är inte bra och jag kan inte påstå att jag är nöjd med situationen. Det jag egentligen önskar är att vi fick bygga ut förskolorna från två till tre avdelningar.

Planen är dock att till hösten öppna en förskola i lokaler som finns nedanför Haraldsbogymnasiet och flytta dit barnen på Mormorsgatan. Berget behöver nämligen sina lokaler inne i stan själv.

- Vi klarar uppdraget i dag för att vi jobbar med skohornet. Personalen gör ett jättebra jobb, men det är för många barn i grupperna. Tänk dig själv - 42 barn - det blir högljutt och stimmigt.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons