Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överfölls av patient

Annons

Det var i samband med utdelning av kvällsmedicinen som sjuksköterskan överfölls. Patienten stod innanför dörren och väntade.

När sjuksköterskan öppnade dörren hoppade patienten på henne och slet av henne överfallslarmet för att hon inte skulle kunna tillkalla hjälp.

Sjuksköterskan lyckades ropa efter hjälp och patienten blev lagd i bälte i bältessäng.

-Tyvärr händer sådant här emellanåt. Speciellt på rättspsyk, säger verksamhetscehfen på Skönviks psykiatriska klinik, Lars Edin.

Han bedömer att liknande incidenter inträffar några gånger i månaden.

Patienterna på den avdelning där sjuksköterskan misshandlades hör inte till de mest våldsbenägna på kliniken. Men under februari månad var det ovanligt oroligt på avdelningen. Bland annat ska en patient ha kastat en blomkruka på en i personalen.

Den misshandlade sjuksköterskan blev inte allvarligt skadad och är tillbaka på arbetsplatsen.

-Det är rutin att vi kopplar in krisberedskap i sådana här fall och patienten blir alltid polisanmäld, men det är sällan det leder till åtal, säger Lars Edin.

Patienten var redan avskild på grund av en tidigare incident. Den intagna var dåligt medicinerad och efter händelsen har hon fått ny medicin.

Man har ändrat rutinerna på avdelningen så att personal aldrig går in ensam till en patient vid medicinutdelning.

Vidare ska dörrarna förses med tittlucka så att personalen vet var patienten befinner sig innan de går in i rummet.

-När slutenvårdsplatserna minskar och sjuka personer inte får behandling i god tid blir det vanligare med våldshandlingar. Det finns en våldstrend i samhället som avspeglar sig även inom kriminalvården, säger Lars Edin.

STAFFAN WESTERLUD

Mer läsning

Annons