Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överenskommelse klar vid klimatmöte

Annons

FN:s klimatpanel, IPCC, har nått en överenskommelse om hur den globala uppvärmningen kan åtgärdas. Efter en lång sista nattmangling kunde delegaterna enas tidigt i morse.

Att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader kostar inte mer än 0,12 procent av världens samlade bruttonationalinkomst, BNI, enligt FN-rapporten.

Utsläppen av växthusgaser måste minskas med 50_85 procent till år 2050 om uppvärmningen ska hejdas.

Klimatforskarna pekar på en rad åtgärder för att minska de globala koldioxidutsläppen. Det krävs investeringar i nya energianläggningar och infrastrukturer i utvecklingsländerna och effektivare energianvändning i industriländerna.

Inom transportsektorn krävs stora insatser som bränslesnålare fordon, men enligt klimatforskarna finns ännu inte tillräcklig information för att bedöma möjligheterna att få ner utsläppen från tunga fordon.

Biodrivmedel kan spela en viktig roll för att minska utsläppen, marknaden för dessa bedöms växa till 3 procent, i bästa fall 5_10 procent, av transportsektorns totala bränslebehov globalt fram till 2030.

I rapporten räknas på kostnaderna för tre olika utsläppsscenarier fram till 2030. I den tuffaste och lägsta nivån, där halten av koldioxid i atmosfären stannar på 445-535 ppm (miljondelar), blir resultaten en minskning av den globala BNI-tillväxten med 0,12 procent.

I det minst tuffa scenariot, där koldioxidhalten tillåts hamna på 590-710 ppm, blir kostnaden bara hälften.

Klimatpanelen har gjort motsvarande beräkningar för 2050 och kostnaderna är närmast identiska.

TT

Mer läsning

Annons