Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överens om punkterna - hur ska de förverkligas?

Annons

Debatt

Vi är även överens om att det går bra för Falun, men man kan ändå konstatera att framgången minskat något den senaste tiden, något som pekar på att nytänkande behövs.

Antalet nystartade företag/arbetsställen har faktiskt minskat något de senaste åren, även om det fortfarande sker en ökning. Arbetslösheten har ökat något och Falu kommun har fortfarande inte full kontroll över sin ekonomi. I det läget gäller det att kraftfullt agera mot de aktuella problemen.

Vidare så tycker Johnny i sin artikel att vi inte är några tillväxtpolitiker, dock utan att definiera vad han menar med termen tillväxtpolitiker. I nästa andetag så nämner han riksväg 50 och kårhuset, och tycker visst att de sakerna är synonymt med en tillväxtpolitiker.

Räknar Johnny sig själv som en tillväxtpolitiker när Falu kommun inte har kontroll på sin ekonomi och går back med 50 miljoner kronor (år 2003) samtidigt som majoriteten (s, c, mp) väljer att satsa på:

p Skattehöjning med 70 öre år 2004 innan man gjort en översyn och förändring av hela kommunens organisation och prioritering av kärnverksamheten.

p En flytt av kårhuset till gamla stadshotellet för en investeringskostnad av minst tolv miljoner kronor och en driftskostnad på 1,6 miljoner kronor per år.

p Inte ens ifrågasätta statens agerande när den genom att svika sina löften tvingar "rika kommunen" att räntefritt låna ut 50 miljoner kronor till "fattiga staten" för att staten ska kunna hålla sitt löfte och gå med på att bygga om riksväg 50.

p Starta ytterligare ett regionalt samarbetsorgan (Mitt Dalarna AB) till en kostnad av 1,5 miljoner kronor per år trots att kommunen redan ingår i fyra andra samarbetsorgan.

p Lägga 3,5 miljoner kronor på Falu Folkmusik Festival under 2003.

p Minska räddningstjänstens utryckningstyrka i Bjursås från fem till tre man för en besparing på 400 000 kronor per år.

p Göra en besparing på 200 000 kronor till ungdomsverksamhet som "Dragplåstret och FF-disco".

p Lägga miljontals kronor på våra profilområden (hälsa/idrott, media/IT och kultur/turism för att sedan inte kunna påvisa vad det har gett Falun i fråga om näringslivsutveckling.

Vi vill se oss som tillväxtpolitiker. Kommunens näringslivsprogram (1999) initierades av den borgerliga majoriteten och programmet från 2001 togs också fram under den mandatperioden. Båda programmen skapar en grund för den näringslivsutveckling som vi i dag kan se bland annat på regementsområdet.

De synpunkter som kom fram från näringslivsrepresentanterna vid sammankomsten den 10 mars måste få effekt om kommunens näringslivspolitik ska få trovärdighet. Att vid utformningen av det nya programmet för näringslivsutveckling låta någon aktiv entreprenör från Falun delta i arbetet skulle dessutom kunna ge legitimitet åt programmet. Det är trots allt näringslivet som ska dra in de nödvändiga skattekronorna till kommunen.

Vi är beredda att ta vårt ansvar för en aktiv näringslivsutveckling.

MARIA WILJE

OLLE HOLMKVIST

HÅKAN NOHRÉN

Debattrion representerar

oppositionen i Falun; Maria Wilje (fap), Olle Holmkvist (spi)

och Håkan Nohrén (kd).

Mer läsning

Annons