Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Överdrivna siffror"

Annons

Att det trots allt handlar om ett antal miljoner, som kommunen tvingas att investera för bryggeriets nya anläggning, sticker han dock inte under stolen med.

- Vi har för tillfället ingen komplett kostnadskalkyl. Det som är helt klart i dagsläget är att vi kommer att köpa det sprängda berget av Spendrups för runt en miljon kronor.

- Vidare räknar vi dessutom med att vi får betala i runda slängar 1,5-1,7 miljoner för övriga åtgärder i området, förklarar Stål.

Produktionschefen vid Spendrups, Gunnar Svensson, bekräftar att företaget ska svara för borrning och sprängning av runt 20 000 kubikmeter berg.

Dessutom att kommunen förbundit sig att köpa det sprängda berget för 49 kronor kubikmetern. Samma pris som betalades 1997. Bryggeriet köper inledningsvis marken av kommunen för 70 000 kronor.

- När det gäller bortforslingen av berget så har vi ännu inte nått någon överenskommelse. Där pågår fortfarande överläggningar mellan oss och kommunen, säger Gunnar Svensson till tidningen.

Det kan alltså handla om ytterligare ett antal miljoner för någon av parterna?

- Så kan man också uttrycka det. Men som sagt var är den frågan ännu inte löst.

Roger Stål i sin tur blev förvånad över den uppgiften.

- Jag trodde att Spendrups skulle ansvara för bortforslingen. Men vi får se på detta lite närmare innan jag kommenterar det vidare. Det kan kanske röra sig om ytterligare en miljon i så fall.

Enligt Stål så ska det sprängda berget köras till området vid Skackelbacken i Grängesberg. Precis som fallet var 1997. Sedan hoppas han att massorna ska kunna användas vid olika typer av fyllning för kommunen. I dagsläget dock inget konkret.

Enligt en åkare som tidningen har varit i kontakt med kan det handla om 1 000 lass med gråberg som ska köras bort. Dessutom måste minst en lastare finnas på plats. En kostnad som garanterar ytterligare miljonkostnader.

Hur stor kommunal investering som Roger Stål och hans kamrater i stadshuset slutligen kommer att göra vid Spendrups är allt annat än klar.

Har Spendrups lovat något i utbyte?

- Vi får 40 nya jobb och det ska vi vara tacksamma över, betonar Stål.

Inom någon vecka har mark- och planenheten i Ludvika lovat att presentera alla aktuella ekonomiska siffror som rör kommunens del vad gäller investeringar.

Spendrups kalkylerar med en totalinvestering av 40 miljoner kronor. Av dessa hoppas man att få bidrag från statliga NUTEK med närmare 25 procent.

Besked om detta lämnas den 13 april.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons