Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överbeläggningen förvärras

Annons

- Vi ska inte ha mer än 38 platser, men vi lägger ju in dem som behöver läggas in. På medicin tar vi in dem som blir akut sjuka, och de tar ju inte hänsyn till om det är sommar eller vinter, säger Ulf Hållmarker, överläkare och biträdande verksamhetschef på medicinkliniken.

Det är medicinavdelningarna 50 och 60 som har problem med överbeläggning. Orsakerna är flera: en grundläggande brist på sjuksköterskor, turisterna, som vissa dagar kan uppta tio procent av platserna, och semesterstängda enheter.

Att situationen hittills gått att hantera, beror på att kirurgavdelningen bistått med några lediga sängar. Dessutom tvingas läkarna skriva ut patienterna tidigare än brukligt.

- Vi får ju kortare observationstid, men vi får lita till att det fungerar i primärvården och i kommunerna. Vi försöker få kommunen att ta in fler på sjukhem, säger Ulf Hållmarker.

Överbeläggning är definitivt inget nytt fenomen, särskilt inte sommartid. Den 29 juli blir det i varje fall något bättre. Då öppnar medicinkliniken ett tjugotal sängplatser till, och Ulf Hållmarker tror att överbeläggningen ska försvinna.

Nu har medicinkliniken bara öppet till 70 procent. Men Ulf Hållmarker tillägger att avdelningarna 50 och 60 inte ens normalt sett används fullt ut.

- Det är ju brist på sjuksköterskor, suckar han.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons