Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över två års väntetid

Annons

Klinikchefen Johan Ottosson säger att det här läget uppkommit genom att kliniken i Mora haft flera vakanser bland tandläkarna.

- Nu närmar vi oss emellertid ett läge där vi får en bemanning som vi aldrig haft tidigare.

Det finns sex tandläkartjänster på kliniken. Fyra heltid och två deltid. Samtliga bemannas från den 1 mars, men tyvärr gäller den fulla bemanningen bara under tre månader.

- Vi blir i alla fall fler tandläkare än vi varit och hoppas därmed att successivt arbeta av den kö som uppstått.

Johan Ottosson menar dock att 2-3 års fördröjning som man nu har i Mora är en situation som gäller hos folktandvården över hela landet. Orsaken är, menar han, att många tandläkare tagit jobb i utlandet där det är bättre betalt.

- Det här är ändå ingen extrem situation. Under 1960-talet och en bit in på 1970-talet hade vi i Sverige upp till 15 års väntetid på tandläkare och den som tidigare inte var "kund" hade oerhört svårt att överhuvudtaget bli uppsatt på väntelista.

När det gäller möjligheten att få komma till tandhygienist på kliniken på Kyrkogatan är det bättre beställt. Det finns tre hygienister och möjligtvis har någon av dem en väntetid på 3-4 månader, säger Johan Ottosson.

Birgitta Wallman som är marknadschef vid folktandvården i Dalarna säger att det uppsökande verksamheten bland äldre, som gäller sedan 1999, också påverkat arbetsbelastningen vid länets folktandvårdskliniker som uppgår till cirka 50 stycken.

- Det är barn och gamla samt akutvård som kommer i första hand, därefter kan folktandvården på övrig tid ta sig an patientlistorna med rutinkontroller.

Birgitta Wallman säger att de flesta folktandvårdskliniker i Dalarna ändå ligger ganska bra till gällande väntetider.

Det är tio tandläkartjänster vakanta vid folktandvården i Dalarna. Därutöver söker man några tandhygienister.

- Vi kommer inom kort att ge oss ut på en rekryteringsresa. Tandläkare ska lockas till Dalarna från tandläkarhögskolorna i Sverige, men vi kommer även att försöka rekrytera tandläkare från Tyskland, summerar hon.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons