Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över hälften underkända i klass 5

Annons

- Det är ett gravt misslyckande för skolan i detta rektorsområde. Nu kräver vi att skolan omedelbart sätter in resurser så att alla elever får möjlighet att klara målen, skriver föräldrarna till barn- och utbildningsnämnden.

En av föräldrarna berättar för tidningen att det här beskedet kom som en chock. Tidigare har ingenting tytt på att den aktuella klassen skulle vara sämre än andra.

- Det var så hemskt att jag började gråta, säger en mamma.

Ett normalt utfall på nationella provet är att 20-25 procent av eleverna inte klarar samtliga mål. Det är ett genomsnitt för såväl hela landet som för alla femteklassare i Malungs kommun.

För skolan i Utsjö var det alltså 2-3 gånger så många som inte lyckades klara målen.

Skolchefen Stig Arvidsson håller med om att resultatet är alarmerande.

- Nu måste vi från skolan, i samråd med föräldrarna, göra individuella åtgärdsprogram för de berörda eleverna direkt då höstterminen börjar. Skolan är skyldig att se till så att eleverna klarar målen, säger Arvidsson.

Föräldrarna hävdar att det dåliga studieresultatet beror på att Utsjö skola tilldelats för små resurser. Skolan har satts på undantag eftersom den snart ska läggas ned.

Det håller inte skolchefen med om. Han menar att Utsjö skola haft väl så mycket resurser, utslaget per elev, som andra skolor i kommunen.

Skolchefen har ingen förklaring till det svaga resultatet för klassen.

- Möjligen kan det ha bidragit att klassen fått byta lärare ofta av olika orsaker. Det är ju aldrig bra, säger han.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons