Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 80 döda i giftskandal i Panama

Annons

Över 80 människor har dött i Panama efter att ha tagit medicin som förgiftats av en kemikalie. Skandalen har ökat oron för hur säkra livsmedel och tillsatser från Kina är.

Panama undersöker 540 fall där människor insjuknat efter att ha tagit hostmedicin eller någon av tre andra mediciner som förra året visade sig ha förgiftats av dietylenglykol. Det är en färglös kemikalie som används som mjukgörare och lösningsmedel. Den kan bland annat ge njurskador och neurologiska skador.

Dietylenglykolen köptes in från Kina. Det finns misstankar om att myndighetspersoner i Panama i samförstånd med de kinesiska leverantörerna har låtit kemikalien passera som glycerin, som bland annat används som sötningsmedel.

De förorenade medicinerna drogs in i oktober förra året, men sedan dess har skandalen svällt. Antalet bekräftade dödsfall och insjuknanden har stadigt ökat.

Hittills har tre personer dömts för inblandning i giftskandalen och förundersökning har inletts mot 13 andra, bland dem hälsominister Camilo Alleyne.

I USA och Latinamerika växer oron för hur säkra livsmedel och andra produkter är. Ett antal varor har återkallats eller förbjudits, bland annat tandkräm och leksaker. Även inom EU har det ökande antalet larm om mat från Kina väckt oro.

TT

Mer läsning

Annons