Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 50 jobb försvinner

Annons

I gårdagens NLT avslöjades att räddningstjänsten vill lägga ned deltidsbrandkåren i Grängesberg vilket leder till att 16 brandmän sägs upp.

Vid gårdagens möte i kommunens personalutskott redovisades att social- och utbildningsförvaltningen ska spara bort motsvarande 15 årsarbeten.

När kanslichefen slutar tas den tjänsten bort, kvartersgårdarna halveras liksom öppna förskolan. Det minskade vikariebehovet inom alla verksamheter leder också till att 31 barnskötare placeras i en pool utan fast placering.

Vård- och omsorgsförvaltningen sparar 14 årsarbetstillfällen inom hemtjänsten i Grängesberg och Fredriksberg. Schemat för personliga assistenter ändras så att de får lägre sysselsättningsgrad, arbetstidsförkortningen för 159 anställda inom hemtjänsten tas bort, vilket ger nio årsarbeten. Och så tas friskvårdstimmen bort för förvaltningens 1 000 anställda.

- Inom tekniska förvaltningen, som har motsvarande 219 årsarbetare, försvinner fyra jobb, säger förvaltningschefen Bertil Höök.

- Vi har sedan 1995 sett över organisationen kontinuerligt, sedan dess har 21 tjänster försvunnit, säger Höök som dock påpekar att effekterna, när kommunen halverar investeringarna, kommer att synas mest hos entreprenörerna.

- Vi har medvetet redan dragit ned på byggledningen till ett par anställda eftersom vi visste att byggandet skulle minskas. Nu kommer vi ned till en ren basresursorganisation och vi ska klara vår ram på 43,5 miljoner, säger Höök.

På måndag väntas kultur- och fritidsnämnden fastställa ett sparförslag där de borgerliga redan signalerat att de vill se större besparingar än den ram som den tilldelats.

Miljö- och byggkontoret har inte heller lagt fram sin personalneddragning vilket irriterar personalutskottet.

- Kultur och fritid och miljö och bygg har inte skött uppdraget, de har inte redovisat i tid, säger Kurt Josefsson efter mötet och Josefsson vill se att politikerna går före.

- Besparingskraven på nämnderna varierar mellan tre och fem procent. I det läget är det utomordentligt viktigt att vi politiker föregår med gott exempel. Det är inte det minsta obehagligt att säga till personalen att de ska spara men att sopa rent framför egen dörr och spara på arvoden och partier kommer inte att bli lika lätt, säger bopartiets Kurt Josefsson.

- Naturligtvis så ändrar inte mitt sparkrav på den ekonomi som socialdemokraterna och vänstern satt på kant, men det krävs en symbolhandling. Jag vet att jag blir anklagad för populism men jag tar det med jämnmod då det bara är folkets åsikt. Vi lägger en del av vårt partistöd på Ludvikafesten, det borde fler ha gjort men de använder det till sig själva, säger Josefsson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons