Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 30 dog i massaker på högskola

Annons

Ett skottdrama på ett universitet i USA krävde på måndagen över 30 liv.

Massakern är den värsta som inträffat i USA.

Myndigheterna uppgav på måndagskvällen att 33 människor dött, inklusive skytten. Enligt den lokala polisen tog han sitt eget liv.

Därutöver hade 29 personer skadats. Flera kämpade för sitt liv på sjukhus.

Skott avlossades både i en undervisningssal och på ett studenthem på Virginia Tech, som ligger i Blacksburg i delstaten Virginia. Det förekom två skottlossningar, den andra ungefär två timmar efter det första.

Polisen uppfattade först skjutandet som en isolerad företeelse och stängde därför inte skolan omedelbart, uppgav den lokala polischefen flera timmar efter massakern.

När larmet gick om att någon sköt inne på området uppmanades studenterna att stanna inomhus och hålla sig borta från fönstren. Alla ingångar till universitetet spärrades av och all undervisning ställdes in.

Aimee Kanoda, förstaårselev från Martinsville, berättade att hon liksom andra på hennes studenthem hade uppmanats att hålla sig inne. Via internet försökte studenterna få information om vad som hände alldeles i närheten.

Universitetets campus hyser 26|000 studenter. Det var andra gången på mindre än ett år som det förekom skottlossning där. Förra gången var det en förrymd fånge som efter en dödsskjutning hade tagit sin tillflykt till området.

En stor del av studenterna kommer från utlandet. Virginia Tech är känt för sina utbildningar inom teknik och naturvetenskap och lockar inte minst studerande från Indien och Kina.

Huruvida några var svenskar eller skandinaver var i det kaos som rådde svårt att avgöra, enligt Allan Miller, redaktör på universitetets informationsavdelning.

Hur många svenskar som studerar eller arbetar där kunde han inte uppge: personal med den informationen var inte på plats.

Det hade inte meddelats vem skytten var eller om han var student. Inte heller hade upplysningar om eventuella motiv lämnats ut. Inget tydde dock enligt den federala polisen FBI på att det var ett terrordåd.

Universitetet ska ha varit föremål för bombhot nyligen, men på måndagskvällen svensk tid fanns det inga besked om huruvida det kan sättas i samband med morden.

TT

Mer läsning

Annons