Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 30 döda i rysk gruvolycka

Annons

Minst 36 ryska gruvarbetare har omkommit i ännu en olycka i Kuzbass i mellersta Sibirien.

Dagens explosion inträffade i Jubilejnaja-gruvan utanför Novokuznetsk, bara fyra mil från Uljanovskaja-gruvan, där 110 gruvarbetare miste livet för två månader sedan. Den gången konstaterades att ett säkerhetssystem, som varnade för hotande metangasexplosioner, satts ur drift.

Gruvorna ägs av samma bolag, Juzjkuzbassugol, som totalt driver ett 20-tal gruvor i trakten. Området _ Kuzbass _ hyser enorma kolfyndigheter och står för en tredjedel av allt kol som bryts i Ryssland.

Olyckan inträffade under morgonskiftet, då 217 arbetare befann sig i underjorden. Fram mot eftermiddagen hade de flesta undsatts.

Men minst 36 personer omkom. Två saknades fortfarande.

I hällregnet utanför samlades anhöriga.

Det ryska gruvsäkerhetsorganet Rostechnadzor har två gånger tidigare försökt stänga gruvan av säkerhetsskäl. Vid en inspektion nyligen konstaterades dock att tidigare anmärkta brister hade åtgärdats. Ändå riskerar företaget att bli av med sin gruvdriftslicens.

Företaget ägs till 50 procent av företagsledningen. Andra hälften innehas av stål- och gruvkoncernen Evraz, där miljardären och den engelska fotbollsklubben Chelseas ägare Roman Abramovitj är en av huvudägarna.

President Vladimir Putin uttryckte sina kondoleanser per telefon till guvernören i området, som utlyst en regional sorgedag till på lördag.

TT

Mer läsning

Annons