Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 22 000 miljonärer i Dalarna

Annons

- Det var inte dåligt. Att det skulle vara så många det trodde jag inte. Men det gläder mig, säger Mats Möller, näringslivschef på Leksands kommun.

Av Leksands 15 400 invånare är ungefär 2 100 miljonärer och det är den största andelen bland Dalarnas kommuner. Det räcker dock "bara" till en 39:e plats i landet.

- Det jag tänker på direkt är att det finns väldigt många duktiga företagare i Leksand, säger Mats Möller.

- En hel del av dem har byggt upp en förmögenhet med hjälp av sitt goda företagande.

Han berättar att det som näringslivsenheten brukar använda när de marknadsför Leksand är företagsklimatet, som enligt en mätning från EuroFutures AB är det bästa i Dalarna, Värmland och Gävleborg. Men även kulturen med exempelvis spelmansmusik är en viktig del liksom boendet.

För den som vill köpa hus i Leksand bör man vara beredd att lägga runt en miljon kronor om man vill bo i de mer attraktiva områdena.

- Tällberg är det mest populära området, enligt fastighetsmäklaren Hélène Carlsson Jönses på Föreningssparbankens fastighetsbyrå i Leksand. Det är från runt en miljon och uppåt för en villa.

Hon berättar att hus i Leksand överhuvudtaget inte är svårsålda utan att det är en hög efterfrågan.

- Här finns ju den genuina kulturbygden och utsikten mot Siljan. Det är en aktiv kommun överhuvudtaget - allt ifrån kulturutbudet till skolan och näringslivet.

Hélène Carlsson Jönses tror att det ligger en attraktionskraft i Leksands vackra omgivning och påpekar att det är ett bra klimat för småföretagare som kommunen satsat på.

- Sedan måste man ju nämna hockeyn, haha! Det blir ju plus i kanten när de nu är tillbaka i elitserien.

Även Mats Möller pekar på möjligheten till ett attraktivt boende i Leksand. Men även en attityd som han tycker skiljer sig från andra områden.

- Jag upplever också att det inte finns någon jantelag i Leksand utan att man gläds med varandra. Här får man vara framgångsrik och tjäna pengar och till och med vara miljonär.

EVALISA WALLIN

Mer läsning

Annons