Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 100 dödade i Afghanistan

Annons

Troligen över 100 talibaner har dödats i strider i Afghanistan sedan i fredags. Fredsstyrkan Isaf förlorade ytterligare tre man, tyskar som föll offer för en bomb i Kunduz på lördagen.

En afghansk general, Sami-Ul Haq Badar, rapporterade om en blodig strid i provinsen Paktia, sydöst om Kabul nära gränsen mot Pakistan, ett av de oroligaste områdena i Afghanistan.

Soldaterna hade fått tips om att det fanns talibaner i området. Inga afghanska eller utländska soldater sårades i eldstriden fast den pågick i flera timmar, sade generalen.

Dödssiffrorna i det kaotiska Afghanistan går sällan att kontrollera.

USA-alliansen OEF rapporterade samtidigt om en liknande strid. Denna gång var det talibanerna som låg i bakhåll, i provinsen Kapisa strax norr om Kabul. Trots att rebellerna hade överraskningsmomentet på sin sida dödades där sannolikt "flera dussin" av dem under natten till lördagen, medan motståndarna inte led några förluster alls. OEF förklarade att det var tillskyndande attackflyg som fått striden att vända.

"Det bedömdes att flera dussin fientliga stridande dödades under konfrontationen. Det fanns inga rapporter om att afghanska civila sårats eller att egendom skadats", hette det.

I Kunduz var tyska soldater ute och handlade när en självmordsbombare utlöste sin laddning på lördagen.

Sex civilpersoner dödades också, tillade han.

Det var Tysklands värsta förlust i Afghanistan sedan 2003, då fyra soldater omkom i en bilbombning i Kabul.

Tyskland har cirka 3|000 man i Isaf, vilket kan jämföras med Sveriges drygt 200. Svenskarna är baserade i Mazar-i-Sharif, ett 15-tal mil väster om Kunduz.

Totalt uppgår Isaf till 32|000 man. USA har en stor roll, och leder dessutom det separata OEF som har ett mer offensivt uppdrag mot talibanerna och terrornätverket al-Qaida.

TT

Mer läsning

Annons