Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 100 döda i sibirisk gruvolycka

Annons

En efter en har de sargade kropparna bärgats efter kolgruveexplosionen i Uljanovskaja i södra Sibirien.

Gruvolyckan i måndags är den värsta i Ryssland sedan Sovjetunionens fall.

Då hade antalet dödsoffer räknats ihop till minst 106. Fyra personer saknades fortfarande efter metangasexplosionen vid lunchtid i måndags, lokal tid. 93 personer har räddats.

Vid olycksplatsen hördes flera explosioner _ förmodligen från kontrollerade sprängningar _ medan svart rök bolmade upp ur gruvhålet.

Vad som fick gruvan att explodera i måndags är fortfarande oklart. Riksåklagarämbetet har inlett en brottsutredning med misstankar om att säkerhetsföreskrifterna inte har följts. Det federala ryska kontrollorganet Rostechnadzor säger sig inte ha hittat några tekniska problem med utrustningen i gruvan, som öppnades så sent som 2002, med modern säkerhetsutrustning.

Enligt Anosjin har Rostechnadzor två teorier: antingen orsakades explosionen av ett jordskred, eller av ett konstruktionsfel.

Bland de omkomna fanns nästan hela gruvans ledning som för tillfället visade runt en gäst från ett brittiskt gruvföretag. Om britten överlevde är fortfarande oklart.

Gruvan ligger i Uljanovskaja strax utanför Novokuznetsk i Kemerovo-regionen. Området kallas Kuzbass och är Rysslands kolhjärta, med otaliga gruvor och industrier knutna till kolbrytningen. Kuzbass står för en tredjedel av allt kol som bryts i landet.

Olyckan är den värsta kolgruvekatastrofen i Ryssland sedan Sovjetunionens fall. För tio år sedan dog 67 gruvarbetare efter en gasexplosion i samma region.

TT

Mer läsning

Annons