Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 1 000 metallare i första medlemsomröstningen

Annons

Ines Knudsen deltog också i omröstningen men vann inte tillräckligt många röster. Metallordföranden vid ABB Rolf Häggman drog tillbaka sin kandidatur i ett tidigare stadium.

- Det här gick riktigt bra. Det var spännande att se att så många deltog i vår första medlemsomröstning. 1 003 röstade, konstaterar ombudsman Olle Långberg som berättar att avdelningen har cirka 2 200 medlemmar i det aktiva yrkeslivet och med pensionärerna är avdelningen närmare 3 000 medlemmar.

Vid kongressen har ombuden bara en motion att försvara från avdelningen och den gäller pensionärsavgifterna.

- En motion är ovanligt lite för Metall 100. Vi brukar ha många konstaterar Långberg.

Vid årsmötet omvaldes Britt-Marie Rydberg, Siemens, som avdelningens ordförande för två år. Kerstin Landberg, ABB omvaldes som styrelseledamot för två år och Lars Sandén, Samhall och Kent Persson ABB Assist nyvaldes för två år.

Vid avdelningens årsmöte diskuterades det nya avtalet. Rolf Häggman som är avdelningens ledamot i avtalsrådet hade röstat nej till avtalet vid avtalsrådet som hölls i fredags i förra veckan.

- Verkstadsavtalet byter nu också struktur från tim- och ackordslön till månadslön som blir huvudformen. En anpassning till dagens verklighet, konstaterar Långberg.

Stora förändringar väntas nu inom Metall som väntas gå samman med Industrifacket. Förbundombudsmannen Gunilla Hamrin informerade om samarbetsdiskussionen.

- Industrifacket har expedition i Borlänge. Skulle det bli ett samgående så rivs dagens avdelningsgränser, berättar Olle Långberg som konstaterar att förbundsstyrelsen och de flesta avdelningarna är positiva.

- ABB-klubben visar tveksamhet och säger nej. Avdelning 113 i Smedjebacken är inte heller positiv. Men personligen tror jag att det blir ett samgående. I så fall blir det färre lokaler och färre anställda men fler förtroendevalda och det är ju rätt linje anser jag, säger Metalls ombudsman i Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons