Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove vann tvåårig strid mot F-kassan

Annons

Ove Strømsmoen liv förändrades när han fick en stroke 2001. Efter det behövde han hjälp med påklädning, mat och allt det han inte klarar själv.

Försäkringskassan beviljade Ove hjälp av personliga assistenter 105 timmar i veckan.

Men i mars 2005 beslutade försäkringskassan att Ove Strømsmoen inte längre hade rätt till så mycket hjälp. Hans grundläggande behov kunde klaras av med mindre än 20 timmar hjälp per vecka, menade försäkringskassan.

Beslutet grundades på ett uttalande från Oves gode man.

- När jag precis lärt mig att gå igen tog de bort rätten till assistans. Det var det värsta, annars hade jag varit på benen nu, säger Ove Strømsmoen.

Men Ove tog strid mot myndigheterna tillsammans med sitt assistansföretag. Beslutet om minskad hjälp var grundat på andrahandsuppgifter. Ingen hade pratat med Ove.

Christina Lans är enhetschef för handikappstödsförmåner på Försäkringskassan Dalarna. Hon kan inte uttala sig om just Oves fall.

- Vi gör oftast hembesök när vi beslutar om assistansersättning där vi för dialog med individen. Men om den personen inte kan föra talan pratar vi med den gode mannen, säger hon.

I länsrätten fick försäkringskassan rätt. Men Ove Strømsmoen överklagade beslutet. Och i kammarrätten vann han slutligen mot försäkringskassan.

Nu har Ove rätt till 15 timmar hjälp om dygnet.

- Det har varit en förfärlig situation. Jag blev glad när jag fick rätt. Nu har jag en annan syn på framtiden, säger han.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons