Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove gav liv åt Nils Ferlin

Annons

Det är många som slutit upp för att lyssna till Ove Engström som SPF bjudit in till Sankt Paulusgården. Publiken får följa Nils Ferlins liv från 1898 till 1961 genom berättelser och musik.

De bjuds på ett livfullt framträdande där Ove växlar mellan olika stämningar. I ena stunden sjunger han glatt och skrattar högt och i den andra är det vedmod i hans röst.

Även Ferlins egen stämma gör sig hörd från en inspelning.

Ove har forskat om Ferlin sedan 1980. Han har intervjuat personer som stått poeten nära, bland annat Ferlins lillasyster Ruth. Oves Ferlinintresse väcktes tidigt.

- Jag hörde När skönheten kom till byn med Lillebror Söderlund på radion som liten och greps av textraden "och då sköto de efter henne med tusen gevär" som jag tyckte var otäck, berättar han.

När skönheten kom till byn är också den visa Ove väljer att inleda föreställningen med.

Det serveras fler klassiker under programmets gång. En valsmelodi och I folkviseton är några. Ove är själv en flitig Ferlintonsättare och det blir många visor där Ove står för musiken.

Ferlin var blygsam. Han pratade aldrig om sina dikter, utan kallade dem sina verser, berättar Ove. Men han var inte desto mindre populär.

- Ferlin är Sveriges mest tonsatte poet, säger Ove. Hans versmått lämpar sig bra att sätta musik till. Kanske beror det på att han ofta gnolade på visor när han skrev.

AMANDA SÄFSTRÖM

Mer läsning

Annons