Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanmyra bystuga har något för alla

Annons

- Troligtvis beror det på att vi har byarnas och befolkningens stöd, säger ordförande Leif Björ.

1938 såg riksdagsman Jones Erik Andersson till att Ovanmyra, Västanå, Lenåsen och Solberga salade till en ny bystuga. Hela bygden ställde upp med pengar, virke eller arbetskraft.

- I bystugan fanns bygdens bio. Det fanns också en bastu, som användes flitigt av befolkningen. Varje lördag tvättade jag mig i bystugan när jag var pojk, säger Hans Ollas.

Ännu i dag är bystugan en institution för byarna. Inte minst tack vare den relativt ungdomliga styrelsen.

- Förutom mig har vi en ung styrelse, medelåldern är 30 år. Det gör att verksamheten "lever med tiden", säger Björ.

- Samtidigt har vi ett ovärderligt starkt stöd från de tidigare och erfarna styrelsemedlemmarna, säger Margareta Johansson - en av de yngre i styrelsen.

Bystugan satsar på en bred verksamhet. Allt från klabbe- till tacofester. Traditionsenligt firas midsommar, lucia och jul i bystugan. Under vår och höst gör Boda spelmanslag totalt åtta spelningar. Målet är att ha något för alla mellan två och nittio år.

- Nysatsningarna har slagit väl ut. I och med exempelvis taco-kvällarna har vi börjat locka bygdens yngre, säger Margareta.

Inom en snar framtid planerar styrelsen att genomföra en renovering. Husets fasad och kök bör uppgraderas.

- Det kostar. Tack vare bygdens ideella insatser kan vi hålla fester i bystugan. De verksamheter vi bedriver bekostas helt av tillställningarnas inkomster - därför är det ideella bidraget ovärderligt, säger Björ.

Både företag och privatpersoner sponsrar verksamheten.

- Tack vare företagen i bygden har vi köpt in nya bord. Sponsorerna får en plakett på "sitt" bord. Likadant ska vi göra med stolarna. Privatpersonerna är välkomna med ett bidrag - mot att de får sitt namn på "sin" stol, säger Björ.

Styrelsen ser positivt på framtiden.

- Bystugan är livskraftig och har bygdens stöd. Vi äldre uppskattar det goda samarbetet med de yngre. Vi har mycket folk på våra tillställningar - så ska det också fortsätta, säger Leif Björ.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons