Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt tvångsomhänderta små barn

Kraven för att omhänderta ett barn enligt LVU är höga. Det normala är att socialtjänsten försöker hitta en lösning med föräldrarna. Dessutom är det noga att vårdnadshavaren får ta del av hela utredningen.

Annons

Anette Wikblom, enhetschef på utrednings- och behandlingsenheten i Borlänge berättar vad som kan ligga till grund för ett omhändertagande enligt LVU.

– Det är när det finns brister i omsorgen, när det finns påtaglig risk för att barnets hälsa och utveckling skadas. Det krävs väldigt mycket.

Redan när en förhandsbedömning görs av socialförvaltningen om en utredning ska inledas ska vårdnadshavaren underrättas om detta. Utredningen görs enligt Socialtjänstlagen. Vårdnadshavaren har därefter rätt att även i fortsättningen ta del av utredningen, om och när en sådan sker.

Anette Wikblom är noga med att poängtera att det är vårdnadshavaren, inte den biologiska föräldern, som underrättas.

– Oftast kommuniceras detta både skriftligt och muntligt. Undantag är om vårdnadshavaren är misstänkt för att ha våldfört sig på barnet.

Hon säger att det normala är att omhändertaganden sker frivilligt, inte tvångsmässigt enligt LVU, som är ett komplement till SoL.

Om socialtjänsten inte klarar av att verkställa ett beslut om omhändertagande kan LVU ske med handräckning av polis. Socialtjänsten får nämligen inte "tvinga sig på" när de ska hämta ett barn. När det gäller små barn är handräckning väldigt ovanligt, men något frekventare med tonåringar.

– Det händer ytterst sällan med små barn. Då är det extrema situationer.

Mer läsning

Annons