Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt med husmanskost

Annons

Vad äter vi? Och vad ska vi äta i framtiden?

Svaren på dessa frågor har Christina Möller, som är kvinnan som bestämmer vad KF ska lägga i sina butiksdiskar.

Hennes senaste tio-i-topp-lista över vad vi äter innehåller knappast några större överraskningar.

Det är fortfarande falukorv, köttfärssås och pizza som toppar listan.

Men några anmärkningsvärda poster dök upp:

Husmanskosten är borta.

- Svensk husmanskost dör ut med sina beundrare. Det går utför med kåldolmar och raggmunk, säger Möller.

Djupfryst färdigmat avancerar på listan och ligger nu på sjätte plats.

Och det anser Christina Möller är ett bekymmer.

- Visst, färdigmaten är alldeles för fet. Vi har räknat ut att 50 procent av sortimentet innehåller 50 procent fett eller mer. Det är inte bra. Äter man mycket sådan mat är det viktigt att balansera det med rotfrukter och grönsaker.

Hon gläds åt att Falukorven fortfarande intar en topp-position på listan över vad vi äter mest.

- Den är ju så god och användbar. Man kan göra precis vad man vill med den. Min man till exempel äter kalla falukorvsskivor till pannkaka.

- Men det känns som om det är dags nu för att utveckla falukorven. Kanske med örter, kanske med vitlök, säger Möller.

Christina Möller hälsade på i Bjursås konsum i går. Första gången hon var i "Dalarnas Schweiz".

Hon pratade mat med bjursingarna. Och demonstrerade Quorn - den malda svampen som kan ersätta köttfärs.

Vad får du för frågor från folk?

- Tre frågor återkommer oftare än andra. Man vill veta mer om vegetariskt, man undrar vilket fett man ska steka i och så är man oroliga för om man törs äta fisk. Apropå fisk, jag tror inte det står på förrän vi får kravmärkt odlad fisk, säger Möller.

Christina Möller är också säker på att nästa stora debatt i Sverige kommer att handla om slakthanteringen - främst av grisar och kycklingar.

Köttet förresten, hon tror - på fullt allvar - att kött blir ett tillbehör på framtidens middagsbord.

- En liten bit nöt- eller lammkött på tallriken. Resten består av köttiga sallader, kanske rättika, gula morötter och randiga rödbetor. Och bönor! Och snart har vi alger och sjögräs på tallriken ofta. Det är så gott, det smakar hav.

- Och till det äter vi bröd, som man blandar bark i. Och bröd med ginseng, säger Christina Möller.

Mer läsning

Annons