Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt många lusdrabbade i år

Annons

Försäljningen av lusmedel skjuter i höjden _ nya, tuffare löss kan vara orsaken.

Nu undersöker Smittskyddsinstitutet om de svenska lössen blivit resistenta.

Det har varit ovanligt lusrikt hittills i år. Apotekets försäljning av medel mot huvudlöss har under årets fem första månader ökat med 39 procent jämfört med motsvarande period förra året. Att huvudlössen drabbat många är förstås en orsak. Men det kan också handla om att krypen har utvecklat en resistens mot lusmedel.

Smittskyddsinstitutet ska därför undersöka hur lössen reagerar på svenskarnas mest använda lusmedel Prioderm.

Projektledaren Johan Lindh har hittills studerat löss från en handfull barn, som behandlats med lusmedlet utan framgång. Men lössen dog efter bara någon timme i en miljö preparerad med Prioderm.

Det kan dock finnas andra skäl än resistens till att lössen klarar sig. Lössen överlever enligt Apotekets lusmedelsexpert Christina Ekedahl om man inte följt anvisningarna på förpackningen tillräckligt noggrant.

Plågan kan också ha återkommit, vilket felaktigt kan tolkas som att lusmedlet inte haft någon effekt.

De tusen prover som behövs för att göra en pålitlig studie om lusresistens hoppas Lindh få ihop under skolstarten i höst.

Ett problem är dock att det inte finns någon anmälningsplikt för huvudlöss. Sjukvården saknar därför statistik över hur många som drabbats.

Lössens antal varierar naturligt från år till år. Men ytterligare en orsak till ökning _ framför allt bland barn _ kan vara större grupper på dagis och större klasser i skolan. Det är nämligen ofta när barnen samlas och umgås som lössen sprids.

TT

Mer läsning

Annons