Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt många konkurser i Ludvika

Annons

I Ludvika kommun startades 2003 94 nya företag men hela 74 försvann i konkurser och med pensioneringar.
Därmed går Ludvika kommun sämre än dalakommunerna i genomsnitt i förhållande till folkmängden.

I Smedjebacken startades 45 nya företag men det blev bara netto nio nya företag efter att konkurser och att företag upphörde av andra skäl räknats bort. Smedjebacken har gått ännu sämre än Ludvika i en länsjämförelse.

I Dalarna skapades 2003 1 217 nya företag, 202 gick i konkurs, 666 upphörde så i slutänden blev det 376 nya företag.
Ludvika kommuns näringslivschef Jan Björnehaag tröstar sig med att det under hans sju år i Ludvika trots allt tillkommit 300 nya företag och att kommunen nu har runt 1 600 registrerade företag.

– Nyregistreringen av nya företag 2003 är något lägre, men inte alarmerande lägre än tidigare år. Däremot hade vi osedvanligt många konkurser och en del stora eller spektakulära som Essverk, Sunnansjö Spa och Lodhian. 25 konkurser är inte representativt sett över åren då vi brukar ha 12-13 stycken i snitt.

– Det som börjar oroa och som vi tillsammans med Almi nu måste börja jobba med är att antalet företagare som börjar nå pensionsåldern syns i statistiken. 49 företag upphörde i fjol och de flesta av dem har avvecklats på grund av åldersskäl. Företagen i sig hade inte dåliga affärer utan vad som nu märks är att det inte går att hitta någon som vill köpa eller ta över företaget, säger Björnehaag som bedömer att de flesta av dessa företagare haft enmansföretag.

– Det är för tidigt att bedöma om den nya förmånsrättslagen som trädde i kraft första januari i år kommer att påverka företagandet. Men lagändringen kan nog bidra till nya problem i våra trakter, säger Björnehaag.

Lagen innebär att bankernas rätt till pengar vid en företagskonkurs minskar. Tidigare har bankerna fått 100 procent av inteteckningens värde, numera 55 procent av värdet.

Glesbygdsföretagare, som ställer fastigheter som säkerhet, har fått svårare att få lån sedan den nya förmånsrättslagen trädde i kraft efter nyår.
Tanken med lagen var att även oprioriterade fordringsägare skulle ha en chans att få några pengar vid en konkurs, men i stället blev det större svårigheter för företagarna att ordna sin finansiering i banken.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons