Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt altare invigs

Annons

Kyrkoherde Sven Trägårdh påpekar att det gamla altaret fungerar precis som vanligt och det är endast vid speciella tillfällen det nya altaret, tillverkat av finsnickare Jan Silén, ska användas. Jan Silén har också har gjort altaret till Mora kyrka och orgelfasaden i Sankt Olofs kapell.

- Vid taizémässor och ökenmässor, jag kan tänka mig att vid ungdomsgudstjänster fungerar altaret mycket bra. Altaret har hjul och går att transportera och flytta. När vi har mycket körer och musiker i kyrkan är altaret också bra att flytta fram i kyrkan. När vi firar taizémässor ska prästen stå vänd mot folket, versus populum. Altaret är ett komplement till det nuvarande altaret, men det är mycket länge sedan Rättviks kyrka fick ett nytt altare, säger Sven Trägårdh.

När altaret inte används ska det stå i sakristian. Sven Trägårdh kan tänka sig att till exempel fira gudstjänst utanför Rättviks kyrka på stranden nedanför det stora krucifixet vid Siljan.

- Vi kan flytta ut från kyrkan någon gång, men inte för mycket. Rättviks kyrka har ett starkt värde i sig. Många kommer till gudstjänster just för att få gå i Rättviks kyrka.

På söndag invigs altaret av komminister Stefan Fredriksson och pastoratsadjunkt Joel Ludvigson att inviga altaret då nattvardsgudstjänst firas i Rättviks kyrka.

För närvarande står det nya altaret på kyrktorget. Det kommer att flyttas in i sakristian när ombyggnationen av textilförvaringsskåpen är klar.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons