Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovakos produktion minskar

Annons

Nyligen avslöjade Nya Ludvika Tidning att prisökningstakten på långa stålprodukter var till ända och att priset på marknaden fallit tillbaka så att det senaste årets ständiga prisökningar nu var borta.

Då förutspåddes att stålindustrin i Europa skulle försvara priset och de goda marginalerna. Ovakos konkurrenter vidtog åtgärder för att begränsa produktionen.

Också Ovako Boxholm har sedan några veckor tid tillämpat korttidsveckor för de 190 anställda i valsverken samt städat och gjort underhåll.

Horst Spurny, klubbordförande för 320 metallare på Ovako i Smedjebacken.

- Vi har inte hört något än, kanske får vi besked på personalinformationen som företaget ska hålla på fredag.

Ovako Smedjebackens vd, Kimmo Väkiparta, bekräftar att planerna på produktionsbegränsning omfattar samtliga enheter inom Ovako, alltså också Smedjebacken.

- Det är normalt att efterfrågan varierar kraftigt i stålbranschen. I fjol var det högtryck och nu är efterfrågan lägre. Det här är inget märkvärdigt.

- Det är normalt att volymen varierar på marknaden och för oss är det inte volymen som är viktigast utan lönsamheten, säger Väkiparta.

- Då och då kör vi mer och ibland mindre, säger Väkiparta som förklarar att neddragningar i produktionen är ett sätt att balansera efterfrågan.

Några planer på att sänka priset eller producera för lager finns inte.

- Det är helt normalt att balansera efterfrågan med produktionsminskning.

Väkiparta vill som brukligt inte kommentera hur det går just nu utan hänvisar till marknadsbedömningen som gjordes i bokslutet.

- Jag kan hänvisa till alla mina tidigare kommentarer om hur bra det går för oss i Smedjebacken och Boxholm. Det finns ingen anledning att revidera mina uttalanden, säger Väkiparta.

"För år 2005 bedöms försäljningsvolymen överstiga nivån för 2004, marginaler beräknas att bibehållas".

Ovako Smedjebacken och Boxholm sålde 2004 för 2,2 miljarder kronor (1,7 miljarder 2003) och vinsten blev 210 miljoner (81 miljoner).

BO JOFFER

Mer läsning

Annons