Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako Steel ska värma Falun

Annons

Hofors Energi har problem med spillvärmen från Ovako Steel som man har ansvaret för. Lilla Hofors kan omöjligen ensam ta hand om all värmen.

Målsättningen från statsmakterna och EU har också blivit tydligare att man måste ta tillvara spillvärme Det hänger ihop med ambitionen att minska koldioxid-utsläppen.

Funderingarna på att bygga en kulvert och låta Falun ta del av spillvärmen har därför funnits ett par år och nu har arbetet skjutit fart. Enligt planerna ska det byggas en 32 kilometer lång kulvert från Hofors till Hosjö där den kopplas samman med kommunens fjärrvärmenät.

Det kommer att bli en av landets längsta fjärrvärmekulvertar. Genom den ska det transporteras värme motsvarande mellan 10 och 15 megawatt per år. Det i sin tur motsvarar 10 000 till 15 000 kubikmeter olja per år.

En värmeförlust på tio procent får man räkna med på den långa sträckan. Men det spelar i det här fallet inte så stor roll, anser Hofors Energis vd Jan Nilsson.

- Det kostar ju ingenting eftersom det handlar om just spillvärme, säger han.

Investeringen kostar mellan 90 och 100 miljoner kronor. Det står Hofors Energi för. Jan Nilsson hoppas dock att få bidrag till projektet från bland annat den statliga potten för miljösatsningar kallad Klimp.

Vad tjänar då Falun på projektet? En hel massa visar det sig. Kravet för att ta emot spillvärmen är att man inte ska betala mer för den än vad det kostar att producera motsvarande mängd värme med biobränsle.

Får Falun spillvärmen behöver man inte köra sina egna pannor så mycket och därmed blir spillvärmen en konkurrent till biobränslet. Det i sin tur kan pressa priset på biobränsle.

Om Ovako Steel av någon anledning får produktionsavbrott ska Hofors Energi producera den fjärrvärme som faller bort. Falun är därmed helt garderad.

- Falun tar inga risker i det här projektet, det är det vi som gör. Men det också vi som har problem med att bli av med spillvärmen, säger Jan Nilsson.

Samarbetet gör också att Falun kan slippa en egen panninvestering som förr eller senare måste göras, uppger Jan Nilsson.

Men hur går det då med Faluns diskussioner med Borlänge om ett eventuellt framtida gemensamt nytt fjärrvärmeverk vid Fågelmyratippen?

- Det blir en viss konkurrens mellan projekten men jag anser att de båda ryms inom Faluns fjärrvärmesystem. Vi ser hellre samverkan än konfrontationer, säger Jan Nilsson.

Inom kort ska Hofors söka Klimp-bidrag och innan dess ska statsrådet Ulrica Messing uppvaktas. Blir det sedan bidrag kan de första formella besluten om Falun och Hofors samarbete tas i slutet på året, tror Jan Nilsson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons