Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outsiderkonst säger mycket, ibland kanske mer

Annons

Utmarker visar konst skapad av patienter på Säters sjukhus. Ett av verken är den stickade tröjan, gjord av en kvinnlig patient, slät och jämn på baksidan och fullständigt förvirrad på framsidan.

Tvetydigheten var också något Norman Sandén talade om under föreläsningen i Kulturhuset. Vad är sjukt, vad är friskt. Vad är konst, vad är inte konst?

När kreativiteten är en mental störning. När skapandet drivs av ett tvång, när den inre synen styr.

- Outsiderkonst, Art Brut kan inte kritiseras. Lika lite som en barnteckning kan kritiseras. Äktheten talar. Det är skapande artister. Människor som uttrycker sig och det bara blir konst.

- Hill och Ernst Josefsson, några svenska konstnärer som senare blev mentalt sjuka.

- En icke skolad konst kan lägga grund för en ny konstform och ett konstnärskap kan också blomma och senare under sjukdomsförloppet blekna och försvinna.

- Det finns konstnärer med mental störning. Art Brut, en rå och oslipad, grafittikonst där utövaren uttrycker sig direkt. Outsiders berättar om människan, en spännande ickekonst, en medveten eller omedveten konstnär som målar ut sig själv.

Uttrycken är många och kan handla om dödsskräck, sexuell frustration, ensamhet. Men det skapas ofta en låsning i uttrycket. Ibland kommer outsiders inte vidare och konstnärsskapet kan tona ut.

Språket är spännande och ger ytterligare en dimension i bilden. Särlingkonst kan säga otroligt mycket, kanske mer än vanlig konst, men är inte alltid konst.

Fantastiska bilder, störd konst och Norman Sandén fick också åhörarna att fundera på hur betraktaren formar konstnären.

- Limjohan från Hälsingland var frisk, men under en hjärnhinneinflammation fick han så konstigt beteende att han spärrades in på sjukhus. Målaren, fotografen och snickaren förklarades senare som frisk men betraktades hemma i Hälsingland som sjuk. Limjohan hade ju en gång vistats på mentalsjukhus.

Så vad är konst, vad är inte konst och vad är friskt, vad är sjukt.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons