Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outokumpu mal på - budgeten krossad

Annons

Outokumpu Technology är i grunden en avknoppning av en verksamhet inom Morgårdshammar AB. Bolaget säljer kvarnar till gruvindustrin i första hand, men har även fått order till bland annat England, där kvarnarna använts för att mala sopor.

Enkelt uttryckt är kvarnen en stor trumma som är fylld med malm och en stor mängd stålkulor. När trumman roterar så krossar kulorna malmen och slutprodukten blir som mjöl som metallen kan separeras från.

Bolaget har försäljningskontor runt om i världen, bland annat i Nordamerika, Sydafrika och Australien. Kontoret i Smedjebacken ansvarar för Europa, Ryssland, norra Afrika, Indien och Kina.

- Alla kontoren har sedan en gemensam konstruktionsavdelning i Oslo, säger Rolf Andersson.

På kontoret i Smedjebacken är det sex personer anställda.

Inför 2004 räknade Rolf Andersson med att bolaget i Smedjebacken skulle sälja kvarnar för i runda tal 100 miljoner kronor. Det har visat sig att det var ingen budget i överkant. När knappt en tredjedel av året har gått kan Rolf Andersson visa upp en orderbok med jobb för 150 miljoner kronor.

- Den största enskilda ordern är på tre kvarnar till en koppargruva i Kazakstan, säger Rolf Andersson.

Företaget ska leverera ytterligare en kvarn till Kazakstan, en till England, en till Israel och två till Indien. Samtliga ska till olika gruvor.

Så sent som i lördags fick bolaget en order från Kina på en kvarn. Det är den första till Kina och Rolf Andersson ser det som en genombrytning på den kinesiska marknaden.

- De har en egentillverkning av kvarnar, men klarar inte att göra dem så stora som vi, gränsen går vid cirka fem meter i diameter, uppger Andersson.

Han tror att förklaringen till orderingången ligger i att metallpriserna nu har stigit så mycket att det är en bra lönsamhet i gruvbranschen och med det följer investeringarna.

- Kineserna köper allt i metallväg och det gör att metallpriserna stiger i stort sett varje dag, vanlig plåt har blivit en bristvara, konstaterar Andersson.

Med metallpriser på nuvarande nivå kommer det att följa fler investeringar inom gruvindustrin.

- Vi har många offerter ute hos kunderna och får allt fler förfrågningar, jag är övertygad om att vi kommer att få fler order den närmaste tiden, men det blir svårt att klara av att leverera så mycket mer i år, framhåller Andersson.

All tillverkning sker hos underleverantörer till Outokumpu och Andersson tror att ungefär hälften av ordervärdet kommer att ge jobb hos företag i Västerbergslagen. Främst hos Nyhammars Bruk, Usab och MBM i Smedjebacken.

- Det ger flera fördelar med lokala leverantörer, bland annat är det smidigare för oss att följa jobben och på det viset spar vi tid och pengar.

Andersson betonar att framgången för kontoret i Smedjebacken inte är en persons förtjänst.

- Detta skulle inte lyckas om inte alla sex som jobbar på kontoret gör ett mycket bra jobb, säger Rolf Andersson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons