Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ottilias saker under klubban

Annons

- Jag gör det med sorg, och glädje, säger hon.

- Vi har bott i Adelborgsgården längre än Ottilia och jag älskar gården, berättar Irene, som verkat som kommunpolitiker och under större delen av tiden i Gagnef arbetat som lågstadielärare vid Kyrkskolan, därav den inledande titeln fröken.

Men när Nils F i oktober 2001 avled, 77 år gammal, var gården alldeles för stor för Irene och i början av det här året sålde hon den för att flytta närmare barn och barnbarn i Blekinge.

- Jag flyttar till en liten holk, en lägenhet, och kan ta med mig bara en bråkdel av det jag och Nils samlat på oss genom åren. Det är med sorg i hjärtat jag gör mig av med många kulturföremål. Men samtidigt gläds jag över att de blir till nytta och glädje för andra människor, säger hon.

På lördag låter hon Jan Östensson, Dalarnas Auktionsbyrå, auktionera ut mängder av föremål. Antalet utrop uppgår till ungefär 700 och bland dem märks elva original, akvareller och tuschteckningar, av Ottilia Adelborg, bland annat en förlaga - Renlighetspelle - till en Pelle Snygg-illustration. Den har tillhört konstnärinnan Ellen Jolin, som är representerad på auktionen med en interiör från Adelborgsgården och en fantastisk målning av Grådaforsen.

Några andra Adelborgoriginal föreställer hästar och Jan Östensson kommer också att ropa ut några akvareller av hästmålaren Sam Arsenius. I övrigt märks en oljemålning - "Den lille vagnmakaren" - av Sam Uhrdin, flera barockmålningar, ett litet, vackert barockskåp och massor av allmogeföremål, bland annat brudgåvor i form av konstnärligt utformade rockblad samt flera åkslädar och lisskärror.

Men Irene säljer också delar av Nils F:s instrumentsamling; elva fioler, varav en tillhört Karl Gerhard, en konstfullt dekorerad hardangerfela med pärlemorinläggningar, en högklassig fiolstråke signerad Pfretzschner och flera lutor och mandoliner.

Då återstår bara att förklara det där med att Irene flyttar hem till Ottilia. I en dörrspegel i huset har Ottilia skurit in och färglagt en Blekingeskuta och skrivit "Den nionde maj året 1908 kom skutan i hamn".

Konstnärinnan kom nämligen till Gagnef från det Karlskrona dit Irene nu flyttar.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons