Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ottilias ekar - ingen vanlig skog

Annons

Ottilias vänförening, där Håkan Spännar är ordförande, gick för ett par år sedan ut och bad om att få in uppgifter om ekarna i Gagnef.

- Ekar ska egentligen inte förekomma och trivas norr om Dalälven, men i Gagnef finns förvånansvärt många planterade, stora och fina ekar, berättar Spännar.

Förklaringen finns i Ottilias dagbok, där hon på flera ställen dokumenterat sitt arbete med att driva upp ekar.

Att döma av anteckningarna härstammars hennes ekar från bland annat Gripsholms slott, Brevik på Lidingö och Elsa Beskows hem Ekeliden på Djursholm.

- I dagboken skriver hon den 24 maj 1914 att "omkring 150 småekar ha gifvits bort genom skollärarna". Med hjälp av en sammanställning över 1917 års skolelever och uppgifter om vilka som då bodde på de olika gårdarna kunde vi snart "hitta" en hel del av Ottlias ekar, berättar vänföreningens Margareta Wallén.

Under måndagen inleddes utmärkningen av Ottilia-ekarna, som kommer att förses med små minnesplaketter. Den första spikades upp på den största av flera ekar på Adelborgsgården, som Ottilia lät bygga som bostad åt sig och sina systrar Gertrud och Maria.

- Vi är stolta över gårdens vackra ekar, även om det på höstarna är mycket jobb med löven, förklarade Adelborgsgårdens nuvarande ägare Anette och Rogert Andersson.

Hittills har vänföreningen identifierat omkring 25 Ottilia-ekar. En finns på Ottilias gårdskarl MasErspers' gård intill Päras bageri, en på hennes ekonomiska välgörare systrarna Falks gård, en intill Betelkapellet och en framför den stora entrén till Gagnefs vårdcentral. Den sistnämnda var en gåva till vårdcentralens grundare dr Gertrud Gussander.

I maj 1923 sände Ottilia två små ekar till vännerna Emma och Anders Zorn. Emma var visserligen i England, men gårdskarlen Knut hade fått reda på var de skulle planteras. I Ottilias Ekeby har ekarna fått en hel del ättlingar.

- På sätt och vis är det barnbarn till Ottilia, konstaterar Margareta Wallén och tillägger att utmärkningen av träden är ett led i firandet av 150-årsminnet av konstnärinnans födelse.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons