Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ottilia Adelborg hyllades

Annons

Hundraårsminnet av konstnärinnans flytt till Gagnef blev en högtidlig kulturfest. Regn gjorde att en stor del av programmet fick flyttas från minnesstugan till kyrkan, vilket gav firandet en extra högtidlig inramning.

Även kyrkan präglas ju i stor utsträckning av Ottilias konstnärliga gärning och känsla för den bygd och den kultur hon kom att älska och kärleksfullt vårda.

Efter en kort ceremoni vid konstnärinnans grav samlades ett 100-tal personer i kyrkan, där en handfull kunniga knypplerskor tagit plats i koret - vid ett bord med knyppelkuddar.

Gösta Vestlund, född och uppväxt i Österfors, höll ett inspirerat och personligt högtidstal, i vilket han beskrev jubiléet som ett bevis på "en glädjande omsorg om dem som fördjupar vår kultur och ett uttryck för hembygdsrörelsens kraft i en tid, då våra folkrörelser förlorat mycket av sin styrka".

- Vi hedrar "Fröken Ottil" bäst genom att vårda hennes verk. I bygden med de två älvarnas förening på skölden är det vår uppgift att se till att tradition och förnyelse alltid förenas för en fruktbringande framtid, sade 90-åringen.

Hemslöjdskonsulent Ulla Berglund-Brasch intervjuade Karin Forsmark, som mer än någon annan nu levande bidragit, både som kursledare och förgrunds-figur vid och ansvarig för spetsmuseet, till bevara knypplingstraditionerna. Karin berättade om knypplingen och museets tillkomst, Ingrid Isacsson talade om Ottilias insats som den svenska barnbilderbokens moder, och med hänvisning till de 22 byggnaderna vid Adelborgsskapelsen Gagnefs minnesstuga talade Anna Björkman om timmerhus.

- Minnesstugan utgör en form av äldreboende för gamla hus, menade hon.

Programmet omfattade också sång av Ove Lärke till musik av Martin Inge, fiol, Harry Wallström, dragspel, Gustav Larsson, gitarr, och Yngve Eriksson bas, samt dans av Gagnefs folkdanslag. Dansen föregicks av ett lugnande tal av lagets Gunnel Staffas:

- Vi har pratat med kyrkoherden om dansen och vi kommer inte att bli uteslutna ur Svenska kyrkan.

Kulturnämndens ordförande Hans-Olov Wieweg avslutade samlingen i kyrkan genom att rikta ett tack till alla goda krafter som i Ottilias anda för kulturarvet vidare.

Firandet fortsatte sedan på Solsheden, dit några av deltagarna åkte med hästskjuts och i veteranbilar. Sonja Peters och Margit Lenman visade några av Adelborgs tavlor och gUNGA serverade kaffe.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons