Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otillräcklig byggboom av fängelser

Annons

En febrig byggboom pågår i den svenska fängelsesektorn.

Men i Kriminalvården råder oro och retlighet över bristen på politiska beslut för att bygga ännu mer.

De intagna blir fler och fler och nya regeringen har dessutom aviserat hårdare straff. I fjol var snittbeläggningen på fängelserna 97 procent, den högsta sedan 1970.

Lars Nylén påpekar att Kriminalvården nu tvingas hyra fylleri-, gripande- och anhållandeceller av polisen. Redan har myndigheten dragit på sig skadestånd och domstolsförelägganden efter dubbelbeläggningar på för liten golvyta.

För att klara anstormningen räknar Kriminalvården med att det behövs 2|145 nya platser i fängelser och häkten fram till 2011. Men inga politiska beslut har ännu fattats för att nå den nivån.

I februari i år krävde Kriminalvården löfte av regeringen om två miljarder kronor extra på tre år. Men de kostnaderna gäller inte fängelsebyggen utan bara hyror, personal och så kallad verksamhetsanknuten inredning.

Vad Nylén saknar, även av förra regeringen, är beslut om att bygga fler platser. Kriminalvården vill bland annat ha minst två nya storfängelser med 380 platser vardera.

TT: Och du menar att det är bråttom med besluten?

Nylén understryker brådskan. Förutom finansieringen tar plan- och upphandlingsprocesser, inräknat överklaganden, med kommuner och byggföretagen lång tid.

Ändå pågår en byggboom av sällan skådat slag i svensk kriminalvård, enligt Nylén den största i Europa. Nya platser kommer bland annat i och med fängelset i Salberga, samt i Karlstad, Västervik och Kumla.

Men egentligen behövs 2|850 nya platser. Orsaken är att befintliga platser samtidigt försvinner. Nio fängelser, från 17- och 1800-talen, behöver läggas ner.

Om ingenting görs tror Nylén att dömda kan komma att få köa för att ta sitt straff. Om nu inte regeringen helt ändrar linje och inför villkorlig frigivning efter halva strafftiden, i stället för efter två tredjedelar.

TT

Mer läsning

Annons