Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otålig väntan på bredband

Annons

De vill ha bredband så snart som möjligt - gärna i går.

Otåligheten var påtaglig när Dala-Floda Intresseförening genomförde ett möte för att diskutera möjligheterna att snarast få bredband i bygden.

Drygt 30 personer hade samlats i församlingshemmet för att få information av föreningens särskilda arbetsgrupp för bredband samt av kommunens IT-ansvarige Tomas Hellquist och kommunalråd Anders Ahlgren, c.

Hellquist redogjorde för hur långt man kommit när det gäller en kommunal upphandling av en bredbandsförbindelse. Han sade bland annat att ett första upphandlingsunderlag och en samordning med övriga dalakommuner ska vara klar under det här kvartalet.

Kommunens IT-ansvarige uttryckte också en förhoppning om en utbyggnad och start under tredje eller fjärde kvartalet i år.

Men flera av deltagarna i mötet var otåliga:

- Vi har redan väntat alldeles för länge. Varför ska vi alltid placeras sist i alla köer?

Deltagarna menade att tillgång till bredband och därmed möjligheter till distansarbete kan vara just det som behövs för att både familjer och företag ska flytta till Dala-Floda.

- Därför är det här en viktig och brådskande fråga, konstaterade Jan Friman i intressegruppens arbetsgrupp.

Gruppen fick i uppdrag av mötesdeltagarna att se över alternativ som kan leda till att bygden snabbt får tillgång till bredband. Gruppens ledamöter berättade att de har kontakt med en operatör, som dock kräver att minst 40 hushåll och företag är beredda att ansluta sig.

- Så många är vi redan i dag, berättade Friman.

Gruppen ska närmast försöka få till ett konkret avtalsförslag, undersöka om fler är beredda att ansluta sig och arrangera ett nytt informationsmöte om en månad. Flera deltagare betonade vikten av att en "övergångslösning" utformas så att den senare kan anpassas till den framtidslösning kommunen arbetar med. Anders Ahlgren uppmanade Dala-Flodaborna att ta hjälp av Tomas Hellquist.

Inget januarimöte

för fullmäktige

GAGNEF. Presidiet för kommunfullmäktige har i samråd med kommunstyrelsen beslutat att ställa in fullmäktiges januarisammanträde. Nästa sammanträde är planerat att genomföras den 27 februari.

Mer läsning

Annons