Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österns kök öppnar sig

Annons

- Det är världsunikt. För första gången i historien öppnar en kockutbildning i Kina sina dörrar för västerländska kockar, säger Leena Höbinger.

Och när österlandet nu öppnar dörrarna västerut så är det mot lilla Husby. Nu ska 20 svenska kockar få möjlighet att lära sig tillaga Peking-anka på äkta kinesiskt vis.

Trion Leena Höbinger, Per Olof Höbinger och Sten Franson driver ett utbildningsföretag som skräddarsyr kurser för hotell- och restauranganställda. Paret Höbinger är tidigare ägare till hotellet i Husby.

- Då hade vi samarbete med en kvinna på en kinesisk resebyrå. Under två år besöktes vi av 600 kineser. Det är via henne som vi kom i kontakt med kockskolan Pian Yi Beijing Duck, säger Per Olof Höbinger.

Tanken med utbildningen är att hotell och restauranger i Sverige ska ska kunna möta en väntad kraftig ökning av kinesiska turister.

- Utbildningen handlar inte bara om att lära sig tillaga anka, det handlar om att lära sig en annan kultur, säger Sten Franson.

Husbyföretaget, som planerar för fler kurser, har nu skickat ut inbjudningar och i november sker utbildningen.

Lär om Nacka och råttfällor

u Mitt under Daldansen är det fyra samlingsutställningar runt om i kommunen. En av dem är Elvis-utställningen, som berättas om på sidan 6. Den har öppet till den 15 augusti, medan de andra tre visas torsdag till och med lördag.

I Ingvallsbennings skola är det minnesutställning om fotbollslegenden Nacka Skoglund, och dessutom tidningen Rekordmagasinet.

I Nordansjö bygdegård visas Sveriges största råttfällesamling.

I Norn har Nornboa lanthandelsutställning.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons