Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österländskt på Grangärdegården

Annons

Koreansk papperskonst och Kimono - en kärleksgåva.

Det är två aktuella teman på Grangärdegården när konstnärerna Woo-Bock Lee, Stockholm, och Päivi Heikkinen från Södertälje presenterar ett axplock av sina rika produktioner. Vernissagen hölls på lördagen.

Helene Littmarck-Holmdahl och Anneli Gullmar fortsätter troget att bjuda såväl hemmafolk som tillresta regelbundna utställningar med varierande utbud. Denna gång handlar det om en konstutställning av det mera ovanliga slaget.

- Vi behöver få nya berikande influenser som sätter fart på fantasin, säger Littmarck-Holmdahl med entusiasm när hon presenterar de båda skaparna för NLT.

Woo-Bock Lee är född i Seoul och kom till Sverige 1971. Hon har en gedigen utbildning och har förfinat sina konstnärliga talanger såväl hemma i Korea som i Paris och på Konstfack i Stockholm.

Tidigare var hon mest känd som bildkonstnär som målade abstrakt i olja. Sedan 1990 är det det den koreanska papperskonsten som är hennes stora intresse.

Grundmaterialet är sidor från gamla koreanska skolböcker. Papperet, som är tillverkat i fibrer av mullbärsträd, klipps i remsor som bildar motiv på en stomme av fins metallnät.

- I mina verk uttrycker jag min hemlängtan, säger Bock Lee drömmande och och med stor känsla för sina rötter i fjärran östern.

- Jag åker ofta hem för att hämta kraft och samla material till nya verk.

Hennes kollega från Södertälje kompletterar utställningen med fem exemplar av sina vackra kimonos i varierande färger. Päivi Heikkinen arbetar helst i sidensammet som hon upplever som ett i allra högsta grad levande material.

- Siden anpassar sig alltid till kroppens temperatur på bästa sätt. Den värmer skönt på vintern och ger en behaglig svalka i sommarvärmen.

Heikkinen berättar vidare att grundmaterialet kommer från Japan och att hennes kimonos är en typ av finkläder som passar att ha på sig när man går på fest.

- Men de är även vackra att bara hänga på väggen, som prydnad i inredningen.

Utställningen finns kvar på Grangärdegården fram till och med den 17 november.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons