Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östen med Restens charm tog publiken med storm

Annons

Det blev en stor seger för Hälsingland i Sundsvalls melodifestivaldeltävling. Östen Eriksson är från Enånger utanför Hudiksvall, systrarna Hanna och Lina Hedlund är från Kilarfors i närheten av Bollnäs.

Det var dessutom Östen med Resten som upptäckte Hanna Hedlund inför deras caféprogram i Sveriges Television 1994.

Det var också en stor framgång för låtskrivarna Larry Forsberg, Svan-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson. Trion från Gästrikland skrev Brandsta City Släckers Kom och ta mig, som tog Sverige med storm för två veckor sedan i Växjö.

Nu hade de skrivit Östen med Restens Hon kommer med solsken. Den rutinerade folkmusikgruppen hade lärt sig av Brandsta City Släckers sätt att charma publiken och använde sig också av gimmickar.

Nu var det spel med skedar och dörrknackningar som gällde i stället för handklapp och brandmansuniformer.

Östen Eriksson är förmodligen dessutom den första som spelat instrumentet mandola i Melodifestivalen.

Dansbandet Date kom sexa i fjolårets Melodifestival. Nu har de chans att ta sig dit igen efter att ha kommit bland de fyra främsta i Sundsvall, med sin Det innersta rummet.

Rolf Carlsson gav kritikerna på skam och lyckades ta sig vidare till kvalprogrammet Vinnarnas val den 22 februari med sin trubadurlåt Tidig är tiden.

Han gick dit på bekostnad av många av favoriterna på förhand.

Arvingarna vann för nio år sedan, men nu misslyckades de ens med att ta sig vidare till den andra spelomgången med Ingenting är större än vi.

Ett annan favoritfall var Sylvia Vrethammar. Den 56-åriga schlagerveteranen misslyckades med att ta sig till Globen-finalen med sin bossanovadoftande Hon är en annan nu, skriven av Dan Hylander och Tomas Enochsson.

MIKAEL FORSELL (PM)

Mer läsning

Annons