Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östberg tog VM-guld

Annons

SKIDOR/VAL DI FIEMME, Italien.
De svenska OS-åkarna gjorde fiasko i masstartsloppen.
I U23-VM i Italien blev det precis tvärt om.
Svenskt guldjubel efter att Fredrik Östberg, till vardags i Falun-Borlänges skiddress, vunnit masstartsloppet över 30 kilometer.
– Det blev ett helt perfekt lopp för mig. Jag hängde bara med och drog i princip inte en meter under hela loppet, berättar Fredrik, på väg i bil från Val di Fiemme till München för flyget hem till Sverige.
U23-VM började med jakstartsloppen och där blev det svenskt guld genom Mats ”Hulån” Larsson. I det loppet placerade sig Fredrik Östberg som femma.
I lördagens sprinttävling blev det en ny femteplats för Fredrik innan fullträffen kom i masstartsloppet.
– Masstartsloppet var det loppet jag siktat in mig på och kroppen kändes bra. Jag var piggare inför det än jag var inför sprintloppet på lördagen, förklarar han.
Masstartsloppet i U23-VM blev inte alls likt det i OS. Här fanns ingen Johann Mühlegg som tidigt slog knock out på sina motståndare, i stället var det ett lopp där det bjöds på ett samlat fält med få utbrytningar.
– På andra varvet gick jag och en italienare loss, men vi blev ganska snart inhämtade.
Med några kilometer kvar var sju åkare med i tätklungan, men med mindre än kilometern kvar hade Fredrik och finländaren Sami Jauhojärvi ryckt åt sig en liten ledning.
– Jag drog ifrån honom i en backe alldeles på sluttampen och gled sedan ifrån in på upploppet.
Segermarginalen till Jauhojärvi blev 3,5 sekunder och Sveriges andra guld i detta inofficiella världsmästerskap säkrat.
– Förmodligen var det här mitt bästa lopp för säsongen och visst är jag helnöjd med min VM-insats. Det kunde knappast ha gått bättre.
Mariana Handler som vann jaktstartsloppet i torsdag följde upp med en ny fin insats i masstartsloppet. Mariana körde in på en fjärde plats, drygt 43 sekunder efter segrande ryskan Natalja Korostleva och med drygt tio sekunder upp till norskan Kine Beate Björnaas på bronsplatsen.
Till helgen väntar Svenska- och Skandinaviska cupen i Åsarna för Fredrik Östberg, men längre fram väntar viktigare tävlingar.
– SM i mars och framför allt Vasaloppet där jag ska förbättra min åttonde plats från i fjol.
THOMAS LIND

Mer läsning

Annons