Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ostadig situation"

Annons

Enligt de preliminära valresultatet blev pensionärspartiet spi valets stora vinnare med två mandat i kommunfullmäktige. Även centerpartiet ökade med ett mandat.

Regeringskoalitionen med s, mp och fp hade det tyngre. Både s och fp tappade ett mandat vardera.

Kommunalrådet Ann Beskow hade under måndagsförmiddagen hunnit analysera valresultatet.

- På ett sätt gick valresultatet bra för oss socialdemokrater. Vi är ett parti som ligger strax under 40 procent av det totala röste-

talet. Det gjorde vi också den här gången och hade endast sex färre röster än i höstas. Procentuellt gick det något sämre, eftersom röstdeltagandet var högre, och därför tappade vi ett mandat.

Ann Beskow säger att hon gläder sig åt att röstdeltagandet var högre än i höstas, men är samtidigt lite förvånad.

- Vi känner att vi har ett starkt stöd bland väljarna och därför är det lite tråkigt att det högre röstdeltagandet inte kom oss till del.

- Nu blev det ju så att ett parti i runda tal ökade med 100 röster och ett annat med 200 röster, men dessa röster har de inte tagit från oss eftersom vi nådde i stort sett samma resultat som i höstas.

Redan vid kommunstyrelsens sammanträde under måndagen ska riktlinjerna dras upp för tidsplanen när nya fullmäktige ska tillträda.

- Som det ser ut nu blir det endera direkt före, eller direkt efter semesterperioden.

Ann Beskow hoppas och tror att det inte ska ta allt för lång tid innan Orsaborna vet vilken den politiska ledningen blir fram till nästa val.

- Som största parti kommer vi att ha en aktiv roll och vi kommer även att föra samtal med många öppningar. Men jag hoppas att den ledning som till slut väljs, blir så kraftfull som möjligt.

- Det finns exempel från kommuner i vår närhet, där det visat sig fungera mindre bra med allt för många partier inblandade. Därför är min förhoppning att det inte blir allt för många partier i valsamverkan i Orsas nya ledning.

Ann Beskow sticker inte under stol med att valresultatet kan få negativ inverkan för Orsa.

- Det är bara att beklaga att det ser så otydligt ut, vilken majoritet som ska styra Orsa. Vilken lösning som än nås, så tror jag att det blir en ostadigare situation för kommunen och kommunens utveckling. Vår ambition är dock att medverka så att situationen blir så stadig som möjligt.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons