Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osprängd ammunition vid friluftsområde

Annons

I fredags informerades Faluns kommunalråd, Bjarne Harrung, om detta och den planerade golfbanan på försvarsdepartementet i Stockholm.

- Jag blev förskräckt och hajade till när personer på försvarsdepartementet berättade om detta, säger Faluns kommunalråd Bjarne Harrung.

Den osprängda ammunitionen ligger på två platser intill den bro över Lugnetleden som ligger närmast regementsområdet. Strax utanför det tänka området för golfbanan.

Johan Appelberg, ämnesråd på försvarsdepartementet, säger att ammunitionen ligger under jord och inte är farligt att gå på.

- Men eftersom planer finns att bygga golfbana i närheten så är det viktigt att poängtera att situationen skulle bli mycket farlig, tillägger Johan Appelberg.

Men den viktigaste frågan är ändå: Finns det fler exempel på blindgångare på övningsområdet som nu blivit ett populärt naturområde för många falubor?

- Vi kan inte garantera att det inte ligger några blindgångare kvar i skogen. Det handlar ju om vissa speciella områden där man skjutit mycket med grövre projektiler. Då kan det hänt att någon eller några projektiler inte exploderat, säger Johan Appelberg.

Samma svar ger Ulf Nawå, på försvarsmaktens informationsavdelning:

- Vi kan inte garantera att det inte finns osprängd ammunition kvar på området.

Försvarsmakten har tillsammans med naturvårdsmyndigheter gjort en riskkvalificering över samtliga svenska övningsområden på en skala från klass 1, som bedöms som farligast att beträda efter övning, till klass 4.

Enligt uppgift har inget område i Sverige fått stämpeln klass1. Men däremot har några områden hamnat inom klass 2. På måndagen var det ingen på försvars-makten som kunde säga hur farligt Faluns övningsområde är enligt den skalan.

Faluns kommunalråd, Bjarne Harrung, säger att han begärt att försvarsmakten så snabbt som möjligt ska ta bort de två aktuella fallen av blindgångare:

- Men problemet är att försvarsmakten inte vet hur man ska göra, säger Bjarne Harrung som på fredagen besökte försvarsdepartementet och fick information om detta och om den kommande golfbanan.

- Med tanke på den nu uppkomna situationen så förstår jag bättre varför det tagit tid för militären att rensa upp i området så att vi kan börja bygga golfbanan, menar Bjarne Harrung.

Johan Appelberg, på försvarsdepartementet säger att målsättningen är att snabbt städa upp de aktuella områdena.

- Vi vill så snabbt som möjligt lämna över dessa till andra ändamål. Problemet är att sådan städning kostar pengar.

Samtidigt vill Johan Appelberg ge följande råd till de som eventuellt hittar en blindgångare på övningsområdet:

- Lämna området, rör inte ammunitionen utan kontakta genast polisen eller försvarsmakten.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons